luni

22 aprilie, 2024

28 octombrie, 2022

Proiectul primei centrale nucleare cu reactoare mici SMR din Europa, care va fi dezvoltat la Doicești (Dâmbovița), va continua pe baza unui nou grant, de 14 milioane de dolari, acordat de Agenţia pentru Comerț şi Dezvoltare a SUA (USTDA) companiei de proiect RoPower Nuclear SA (RoPower), înfiinţată de Nuclearelectrica (SNN, care operează Centrala Cernavodă) şi Nova Power & Gas.

Grant-ul va fi folosit pentru finanțarea studiului preliminar de inginerie şi proiectare (FEED), după ce un alt grant USTDA, de 1,2 milioane de dolari, a finanțat studiul care a identificat amplasamente adecvate, opţiuni tehnologice şi o foaie de parcurs pentru acordarea de licenţe pentru proiectul SMR, conform unui comunicat al Nuclearelectrica (SNN).

Centrala de la Doicești cu reactoarele modulare mici (SMR), fabricate de compania americană NuScale, va fi prima de acest tip din Europa. Prima centrală din SUA cu reactoarele SMR de la NuScale va intra în funcțiune în până la sfârșitul deceniului.


Studiul FEED finanțat de USTDA se  va concentra pe adaptarea la cerințele specifice ale amplasamentului de la fosta termocentrală pe cărbune de la Doicești. Va include elemente cheie de dezvoltare a proiectului, precum un plan de configurare a amplasamentului, o estimare bugetară şi un plan de execuţie a analizei de impact asupra mediului.

Vor fi „încorporate recomandările misiunii SEED (Site and External Events Design) a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică”.

Studiul va fi realizat de NuScale Power OVS, LLC, cu sediul în Oregon.

Departamentul de Stat al SUA a contribuit cu fonduri pentru acordarea grantului USTDA.

Casa Albă susține proiectul


Proiectul de la Doicești este rezultatul unui parteneriat mai cuprinzător dintre România și SUA, cu participarea Canadei și a Franței, care mai include și retehnologizarea Reactorului 1 și construcția reactoarelor 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.

Proiectul SMR se derulează în paralel și are deja o istorie veche de 3 ani.

„Acţionăm în baza angajamentului pe care preşedintele Biden l-a făcut în timpul lansării Parteneriatului pentru Infrastructură şi Investiţii Globale în iunie, când a anunţat sprijinul Guvernului SUA pentru acest proiect important de dezvoltare a unei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni în România”, a declarat Enoh T. Ebong, directorul USTDA

Mai multe agenţii guvernamentale americane şi sectorul privat din SUA lucrează în parteneriat cu România „pentru a susţine atingerea obiectivelor climatice şi cele privind securitatea energetică”, a dcomletat Enoh T. Ebong.

„Avem 26 de ani de experienţă în operare nucleară la cele mai înalte standarde de siguranţă (…) Avem toate atuurile şi suntem pregătiţi ca împreună cu Statele Unite, ca urmare a celor peste 50 de ani de parteneriat al ţărilor noastre în domeniul nuclear, să implementăm cea mai avansată tehnologie nucleară civilă şi să promovăm beneficiile energiei nucleare ca sursă de energie accesibilă, curată, sustenabilă şi rezilienţă”, a spus Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica (SNN).

US Exim Bank şi-a exprimat, printr-un Memorandum de Înţelegere (MOU) cu Ministerul Energiei din România, interesul de a finanţa proiecte majore de investiţii energetice în România, inclusiv cele nucleare, însumând o valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Nuclearelectrica (SNN) este listată la Bursa de Valori București (BVB), unde este evaluată la peste 12 miliarde de lei (capitalizare bursieră în funcție de prețul acțiunilor SNN).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: