Peste 90% din bugetul actual al UE a fost conceput în urmă cu cinci ani, ”într-o lume diferită”, așa încât nu este capabil să răspundă provocărilor actuale, a avertizat marți președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Ea a precizat că viitorul buget va fi mai flexibil, va echilibra investițiile pe termen lung cu capacitatea de adaptare la noile realități, tranșele de finanțare vor depinde de jaloane și obiective (similar PNRR), iar respectarea statului de drept va fi o condiție esențială pentru accesarea fondurilor UE.
”Bugetul actual a fost conceput pentru o lume care nu mai există. Lumea din 2020. Astăzi, tensiunile geopolitice cresc. Regulile comerciale sunt rescrise. Evenimentele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente din cauza schimbărilor climatice. Iar schimbările tehnologice se întâmplă mai repede ca niciodată. „Noua normalitate” este departe de a fi normală”, a comentat Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe pe tema bugetului.
El a subliniat o serie de lecții învățate din bugetul actual și principiile care ar trebui să ghideze noul nostru buget. Redăm în continuare porțiuni din discurs.
Flexibilitatea: 90% din actualul buget a fost conceput în anii 2019 și 2020, într-o lume diferită.
”Să începem cu nevoia unui Cadru Financiar Multianual (CFM) mai flexibil, agil și receptiv. Astăzi, 90% din buget este alocat din start. Cu alte cuvinte, lucrăm cu un buget conceput în anii 2019 și 2020. O lume diferită. Sub acest buget, am lucrat cu flexibilități care valorează mai puțin de 4% din CFM. Este mult prea puțin și prea fragmentat. Pentru că pur și simplu nu știm cu ce ne vom confrunta în viitor. Gândiți-vă la tehnologii noi, precum inteligența artificială. Când s-a negociat bugetul actual, credeam că IA va atinge raționamentul uman în jurul anului 2050. Acum ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple chiar anul viitor. Este pur și simplu imposibil să determinăm astăzi unde ne va duce inovația până la sfârșitul următorului ciclu bugetar.
Bugetul de mâine va trebui să răspundă rapid. Gândiți-vă la dezastrele naturale precum furtunile, inundațiile și valurile de căldură. Nimeni nu poate prezice unde sau când va lovi următorul. Singurul lucru pe care îl știm este că vor fi mai frecvente din cauza schimbărilor climatice. Este responsabilitatea noastră să ne pregătim mai bine și să ajutăm pe cei afectați.
Pe scurt, următorul buget trebuie să fie mai puțin rigid. Trebuie să echilibreze investițiile pe termen lung cu capacitatea de a se adapta la noile realități într-un mod lin. Și trebuie, de asemenea, să poată acționa ca o forță de intervenție de urgență.”
Coerență: Ne dispersăm puterea de cheltuire prin prea multe instrumente
”Avem nevoie de o mai mare coerență în finanțarea priorităților noastre. Astăzi, ne dispersăm puterea de cheltuire prin prea multe instrumente. Și nu ne coordonăm suficient între nivelul european, național și regional, sectorul privat și celelalte instituții. Avem nevoie de un accent mult mai mare pe ceea ce contează cel mai mult. Aceasta este o recomandare-cheie din raportul Draghi.
Și este, de asemenea, o lecție-cheie învățată în ultimul mandat. Uniunea noastră este cea mai eficientă atunci când toți tragem în aceeași direcție. Cu o direcție clară la nivel european, acces simplificat la fonduri europene și acțiuni coordonate pe teren. Aceasta este valoarea adăugată unică a unui buget continental.”
Implicarea autorităților locale: Fiecare teritoriu are un set unic de circumstanțe și știe cel mai bine cum să le abordeze
”Am învățat, de asemenea, că autoritățile locale trebuie implicate profund în proiectarea reformelor și investițiilor. Pentru că fiecare teritoriu are nevoi specifice. Unele trebuie să investească mai mult în educație și competențe, altele în rețele energetice. Unele trebuie să își gestioneze mai bine resursele de apă. Altele trebuie să-și gestioneze frontierele externe.
Fiecare teritoriu are un set unic de circumstanțe și știe cel mai bine cum să le abordeze. Așadar, trebuie să ne ascultăm regiunile – în loc să avem o rețetă unică pentru toți. Din acest motiv, noul buget va fi construit pe o structură nouă. Se va concentra pe „parteneriate naționale și regionale pentru investiții și reforme”. Aceste parteneriate vor fi modelate de prioritățile europene. Și să fie clar: în următorul buget, politica de coeziune și politica agricolă comună vor avea un loc central. Modernizate și mai bine adaptate provocărilor de astăzi. Regiunile noastre și fermierii noștri vor fi întotdeauna în inima Uniunii noastre.”
Fiecare tranșă de finanțare va fi acordată atunci când obiectivele convenite vor fi atinse
”Astăzi, durează ani până când investițiile noastre ajung efectiv pe teren. Asta înseamnă că nu finanțăm prioritățile de azi, ci pe cele de acum câțiva ani. Noul buget va fi mai rapid, concentrându-se nu doar pe cât se cheltuie, ci pe ce se livrează pentru cetățeni și întreprinderi. Ne vom baza pe experiența recentă cu jaloane și obiective. Fiecare tranșă de finanțare va fi acordată atunci când obiectivele convenite vor fi atinse. Pentru că acesta este cel mai puternic stimulent pentru a duce lucrurile la bun sfârșit.
În tot ceea ce facem, vom respecta un principiu foarte clar: respectarea statului de drept este o condiție esențială pentru fondurile europene. Acest lucru nu este negociabil. Și este în centrul modului nostru de viață european.”
Simplificare: Start-up-uri IT au decis să nu aplice pentru finanțare europeană, pentru că 20% din grantul final ar fi fost cheltuit pe procesul de aplicare. Așa ceva nu poate continua
“Noul buget trebuie să fie simplu. Simplu de înțeles și simplu de utilizat pentru cetățeni, întreprinderi și autorități publice deopotrivă. Astăzi, multe dintre companiile noastre pur și simplu nu se obosesc să aplice pentru fonduri europene. Pentru că este prea complicat, prea lent și prea costisitor. Se plâng de numărul copleșitor de programe. Se confruntă cu prea multă birocrație, prea puțin sprijin, prea mulți interlocutori. Cunosc start-up-uri IT care au decis să nu aplice pentru finanțare europeană, pentru că 20% din grantul final ar fi fost cheltuit pe procesul de aplicare. Așa ceva nu poate continua.
Avem nevoie urgentă de produse standardizate și un singur punct de acces. De aceea, următorul buget va include un singur Fond European pentru Competitivitate, cu reguli mai simple și proceduri transparente. Acesta va concentra puterea de investiție la nivelul UE în sectoare strategice – de la inteligență artificială la spațiu, de la tehnologii curate și biotehnologii la apărare – în beneficiul întregii Piețe Unice. Operând sub un singur set de reguli.
Oferind un singur punct de acces pentru promotorii de proiecte – de la companii mici, medii sau mari, până la cercetători și universități. Oferind toate instrumentele financiare necesare pentru a cataliza investiții publice și private. Pe scurt, Fondul pentru Competitivitate va sprijini parcursul investițional al unui proiect: de la idee la piață, de la cercetare la start-up, scalare și producție globală. Dar să fie clar: programul nostru-cadru Orizont Europa va rămâne un program independent. Este un brand remarcabil – cel mai renumit program de cercetare din lume. Dar va fi strâns conectat la Fondul pentru Competitivitate. Avem nevoie de un flux continuu de la cercetarea fundamentală la cercetarea aplicată, la start-up-uri și scalare.”
Noi surse de finanțare
”În cele din urmă, avem nevoie de surse noi de finanțare. Trebuie să finanțăm noi priorități și trebuie să începem rambursarea împrumuturilor contractate pentru NextGenerationEU. Este clar că bugetele naționale nu pot suporta singure această povară. Așadar, avem nevoie de resurse proprii noi. Avem deja un pachet de propuneri pe masă. Lucrăm și la propuneri suplimentare. Va fi o discuție dificilă, deoarece nu există o soluție miraculoasă. Dar ecuația bugetară este copleșitoare. A sosit momentul să găsim o soluție.”
(Citește și: ”Comisia propune o taxă digitală pentru rambursarea datoriei post-Covid/ Executivul și-a atenuat planurile de a reforma radical modul în care funcționează bugetul UE, în special în fondurile de coeziune”)
***