„Nimic nu este exclus” când vine vorba de strângerea de fonduri pentru apărare, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, avertizând că valorile europene, precum democrația și statul de drept, sunt amenințate într-o lume din ce în ce mai „tranzacțională”, transmite The Guardian.
Fără a-l menționa pe Donald Trump pe nume, șefa executivului UE le-a spus reporterilor că există un nou sentiment de urgență în sfera geopolitică și că „ceva fundamental” s-a schimbat de când și-a început al doilea mandat la 1 decembrie, acum aproape 100 de zile.
„Valorile noastre europene – democrația, libertatea, statul de drept – sunt sub amenințare”, a declarat von der Leyen într-o conferință de presă duminică. „Vedem că suveranitatea, dar și angajamentele de nezdruncinat sunt puse sub semnul întrebării. Totul a devenit tranzacțional.”
Întrebată în repetate rânduri despre această problemă, von der Leyen a spus că SUA sunt în continuare un aliat, deși „avem punctele noastre de discuție, fără îndoială”. Ea a adăugat: „Din perspectiva Uniunii Europene, cred că este un semnal de alarmă foarte puternic.”
Săptămâna trecută, liderii UE s-au angajat să crească dramatic cheltuielile militare, după ce von der Leyen a prezentat un plan de 800 de miliarde de euro (670 de miliarde de lire sterline) care le permite statelor membre să contracteze împrumuturi și să crească datoriile naționale fără a fi sancționate conform regulilor fiscale stricte ale blocului.
Multe state membre ar dori însă să meargă și mai departe, prin împrumuturi comune pentru a finanța granturi directe, în loc de împrumuturi, pentru a stimula cheltuielile pentru apărare.
Comisia, deschisă la orice măsuri ar fi necesare pentru finanțarea apărării
Întrebată duminică despre astfel de propuneri, von der Leyen a declarat: „Nimic nu este exclus. Sunt deschisă la orice este necesar.” O astfel de măsură ar necesita sprijinul Germaniei, care s-a opus împrumuturilor comune pentru apărare sub guvernul de coaliție condus de Olaf Scholz.
Cu toate acestea, viitorul cancelar de centru-dreapta, Friedrich Merz, a alimentat speranțele unei schimbări de poziție la Berlin, după ce a ajuns rapid la un acord cu partenerii săi social-democrați pentru a modifica constituția Germaniei și a demara un plan de cheltuieli pentru apărare și infrastructură.
Deși von der Leyen a descris în mod repetat SUA ca fiind un aliat, oficialii UE sunt îngrijorați de Trump, care a suspendat ajutorul militar și schimbul de informații cu Kievul, l-a ironizat pe Volodimir Zelenski și s-a arătat tolerant față de bombardamentele mortale ale lui Vladimir Putin asupra locuințelor și infrastructurii civile din Ucraina.
În timp ce von der Leyen a vorbit despre sprijinul pentru Kiev, astfel încât Ucraina „să poată continua lupta”, ea nu a făcut referire directă la propunerea șefei diplomației UE, Kaja Kallas, privind ajutorul militar pe termen scurt. Fostul premier estonian a cerut statelor membre să accelereze eforturile de sprijinire a Ucrainei în 2025, inclusiv prin livrarea „cât mai curând posibil” a 1,5 milioane de obuze de artilerie, sisteme de apărare aeriană și drone, printre alte forme de sprijin.
UE a furnizat Ucrainei ajutor militar în valoare de 52 de miliarde de euro, la același nivel cu SUA, potrivit Comisiei Europene.
Uniunea Europeană a apărării
Von der Leyen a declarat că planul său de 800 de miliarde de euro ar putea fi „fundamentul unei uniuni europene a apărării” și a ridicat posibilitatea de a „colabora cu alte țări cu viziuni similare, precum Regatul Unit, Norvegia sau Canada”. O întrebare deschisă este dacă aceste țări europene non-UE ar putea fi implicate în contracte de apărare de miliarde de euro. Macron conduce o politică de „achiziții europene”, dar Germania și Polonia s-au arătat mai deschise spre achiziționarea de echipamente de apărare costisitoare din afara blocului comunitar.
Fără a oferi un răspuns definitiv, von der Leyen a părut să încline spre o abordare mai deschisă. Ea a menționat că firmele au deja legături puternice transfrontaliere. „Nu trebuie să reinventăm roata, trebuie să găsim un mecanism inteligent, prin care să folosim această cooperare care deja există la un nivel ridicat de calitate.”
Ea a subliniat că UE rămâne angajată în eliminarea treptată a gazului rusesc, în ciuda a două întârzieri ale planului pentru atingerea acestui obiectiv. „Mă angajez foarte clar să eliminăm treptat gazul rusesc”, a spus ea. „Este o necesitate absolută.”
Europa a cumpărat un nivel record de 18,8 milioane de tone de gaz natural lichefiat din Rusia în 2024, în ciuda unei scăderi abrupte a importurilor de gaze prin conducte, cărbune și petrol.
(Citește și: ”Emmanuel Macron deschide discuțiile cu statele UE despre ”noi cooperări” privind planul extinderii nucleare – Reuniune la Paris cu șefii de Stat Major europeni”)
***