Comisia Europeană a adoptat strategia privind Uniunea Economiilor și Investițiilor (SIU) – un rebranding al uniunii piețelor de capital -, o inițiativă-cheie menită să îmbunătățească modul în care sistemul financiar al UE direcționează economiile către investiții productive.
Necesitatea uniunii piețelor de capital europene a fost ridicată de Raportul Draghi, care a făcut o comparație cu modul în care SUA își finanțează economia și are, astfel, un copleșitor avantaj competitiv asupra UE, dat fiind că Europa ar putea atrage mii de miliarde de euro care zac în depozite bancare.
Scopul SIU este de a oferi cetățenilor UE un acces mai larg la piețele de capital și opțiuni de finanțare mai bune pentru întreprinderi, susține executivul comunitar.
Strategia prezentată miercuri urmărește să ofere un cadru strategic care să încurajeze alinierea efectivă a tuturor aspectelor sistemului financiar al UE. Acesta va include inițiative și acțiuni de politică de-a lungul a patru direcții de activitate:
(1) Cetățeni și economii;
(2) Investiții și finanțare;
(3) Integrare și scară;
(4) Supravegherea eficientă în cadrul pieței unice. Acesta include, de asemenea, acțiuni menite să consolideze integrarea și competitivitatea sectorului bancar din UE, inclusiv prin aprofundarea uniunii bancare.
Migrarea celor 10.000 de miliarde de euro din depozite către alte tipuri de investiții
SIU urmărește să sporească participarea cetățenilor pe piețele de capital prin extinderea opțiunilor de investiții și îmbunătățirea alfabetizării financiare, în condițiile în care aproximativ 70% (10.000 de miliarde EUR) din economiile cetățenilor sunt deținute ca depozite bancare, doar 30% fiind deținute sub formă de instrumente ale piețelor de capital.
Mai exact, Comisia va elabora un proiect european pentru conturile sau produsele de economii și de investiții destinate investitorilor de retail, pe baza celor mai bune practici naționale existente, inclusiv recomandări adresate statelor membre cu privire la tratamentul fiscal al acestor conturi de investiții.
Astfel de conturi de economii sau de investiții, combinate cu un tratament fiscal adecvat, pot lărgi rezerva de finanțare disponibilă pentru întreprinderile din UE și pot contribui la satisfacerea nevoilor de investiții ale UE în tranziția verde și cea digitală, precum și în domeniul apărării.
Reforma pensiilor suplimentare
Acțiunile privind pensiile suplimentare, atât ale UE, cât și ale statelor membre, vor fi, de asemenea, deosebit de benefice pentru cetățeni.
SIU urmărește să dezvolte și să consolideze pensiile suplimentare într-un mod care să completeze pensiile publice cu o strategie de promovare a autoînscrierii în sistemele de pensii suplimentare.
”Prin revizuirea cadrelor existente pentru instituțiile pentru furnizarea de pensii ocupaționale (IORP) și pentru produsul paneuropean de pensii personale (PEPP), ne propunem să îmbunătățim eficacitatea și atractivitatea acestora, inclusiv accesibilitatea transfrontalieră”, susține Comisia.
Un alt element-cheie al strategiei noastre este promovarea autoînscrierii în sistemele de pensii ocupaționale, care s-a dovedit a fi eficace în creșterea ratelor de participare a lucrătorilor și în sporirea rentabilității titularilor de pensii, inclusiv datorită diversificării investițiilor și a unei dimensiuni mai mari a fondurilor de pensii.
Deblocarea capitalului de risc
Comisia va colabora cu Grupul BEI, cu băncile naționale de promovare și cu investitorii privați pentru a debloca mai multe investiții private, în special în segmentul capitalului de risc și al capitalului de creștere.
Se va lucra în special pe programul de investiții TechEU în curs de extindere, care urmărește să reducă deficitul de finanțare pentru tehnologiile disruptive și întreprinderile în curs de extindere care investesc în noi tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, tehnologiile curate, informatica cuantică, semiconductorii și științele vieții.
Comisia va explora modalități de sprijinire a Inițiativei europene a campionilor tehnologici 2.0 (ETCI), care urmează să fie lansată de Fondul european de investiții (FEI) până în 2026. Această structură va pune în comun capital public și privat pentru a acoperi deficitul de finanțare al întreprinderilor europene în curs de extindere.
Măsuri care vizează fragmentarea piețelor UE
În pofida progreselor înregistrate, piețele UE rămân în mod semnificativ fragmentate.
Instrumentele financiare sunt tranzacționate pe 116 piețe reglementate și 148 de sisteme multilaterale de tranzacționare din UE. În plus, în prezent există 26 de depozitari centrali de titluri de valoare și 14 contrapărți centrale autorizate în UE care furnizează servicii de decontare și compensare. Această fragmentare împiedică extinderea și are ca rezultat transferarea unor costuri mai mari asupra utilizatorilor de servicii financiare.
Comisia a lansat un studiu extern pentru a identifica barierele care afectează consolidarea infrastructurilor de tranzacționare și post-tranzacționare, constatările urmând să fie publicate în T3 2025.
Comisia va propune un pachet legislativ ambițios care va elimina barierele din calea activităților transfrontaliere ale infrastructurilor pieței de tranzacționare și post-tranzacționare.
De asemenea, Comisia va propune măsuri de eliminare a barierelor rămase în calea distribuției transfrontaliere a fondurilor de investiții în cadrul UE și de reducere a barierelor operaționale pentru administratorii de active care își desfășoară activitatea ca structură de grup.
În plus, în acest an, Comisia va face propuneri privind securitizarea, concentrându-se pe simplificarea obligației de diligență și a transparenței și pe ajustarea cerințelor prudențiale pentru bănci și asigurători .
Revizuire a cadrului autorităților europene de supraveghere
Comisia va prezenta propuneri pentru o viitoare revizuire a cadrului autorităților europene de supraveghere, care vizează realizarea unui cadru de supraveghere mai unificat și mai armonizat în întreaga Uniune Europeană.
Se preconizează că această revizuire va include transferul potențial al anumitor sarcini către autoritățile de supraveghere de la nivelul UE, cu scopul de a spori eficiența și coerența supravegherii și, în cele din urmă, de a consolida stabilitatea sistemului financiar al UE.
Etapele următoare
Acțiunile propuse în prezenta strategie vor fi dezvoltate în continuare în perioada următoare, în cadrul unui dialog continuu cu părțile interesate. Vor fi luate pachete de măsuri într-o gamă limitată de domenii, cu o legătură clară cu stimularea competitivității în economia UE, acțiunile cu cel mai mare impact fiind prioritare în 2025.
Punerea în aplicare a SIU se va baza atât pe măsuri legislative, cât și pe măsuri fără caracter legislativ, precum și pe măsuri care urmează să fie elaborate chiar de statele membre. Succesul viitor va necesita eforturi de colaborare din partea tuturor părților interesate, inclusiv a statelor membre, a Parlamentului European, a sectorului privat și a societății civile.
În T2 2027, Comisia va publica o evaluare la jumătatea perioadei a progreselor generale înregistrate în realizarea uniunii economiilor și investițiilor.
(Citește și: ”Uriașa miză a unificării piețelor de capital din UE, fără de care e blocată dezvoltarea: ce poate face BCE”)
***