Autoritățile antitrust din Germania au aprobat luni planurile UniCredit de a deține puțin sub 30% din Commerzbank, eliminând astfel un alt obstacol din calea ambiției băncii italiene de a prelua competitorul german, scrie Reuters.
UniCredit a realizat anul trecut o serie de tranzacții financiare prin instrumente derivate pentru a obține o participație de aproximativ 28% în Commerzbank, așteptând unda verde din partea autorităților pentru convertirea acestora în acțiuni.
Decizia Oficiului Federal al Cartelurilor era așteptată și urmează unei aprobări similare din partea Băncii Centrale Europene la începutul acestui an. Aceasta permite UniCredit să își crească participația în Commerzbank de la nivelul actual de aproximativ 9,5%.
Aceasta ar putea, în cele din urmă, să deschidă calea pentru încercarea îndrăzneață a UniCredit de consolidare bancară transfrontalieră în Europa, după un parcurs sinuos de mai multe luni.
Totuși, rămân obstacole majore, având în vedere opoziția conducerii Commerzbank, a sindicatelor și a guvernului german – care este cel mai mare acționar al băncii, deținând aproximativ 12% din acțiuni – față de o preluare.
UniCredit a dezvăluit anul trecut că a construit o rețea de tranzacții financiare prin instrumente derivate pentru a obține o participație de aproximativ 28% în Commerzbank, în așteptarea aprobărilor autorităților de reglementare, și că, în final, dorește să dețină 29,9%.
„UniCredit poate achiziționa 29,99% din Commerzbank,” a anunțat Oficiul Cartelurilor.

Commerzbank, care a încercat să-și păstreze independența, a declarat că aprobarea nu schimbă situația fundamentală – aceea că UniCredit este un acționar.
UniCredit a spus că rămâne concentrată pe strategia sa și că participația la Commerzbank este tratată ca o investiție.
Întrebarea care se pune acum este dacă și când banca italiană va acționa pentru a converti instrumentele derivate în acțiuni suplimentare, ceea ce ar aduce-o în pragul unei preluări complete a uneia dintre cele mai importante bănci care finanțează întreprinderile mici și mijlocii din Germania.
Autoritățile germane de reglementare aveau opțiunea de a deschide o investigație mai detaliată, care ar fi durat încă patru luni, dacă ar fi considerat că acumularea de acțiuni de către UniCredit ar putea distorsiona concurența.
Oficiul Cartelurilor a declarat că a acordat aprobarea după ce a analizat impactul asupra companiilor și altor bănci concurente, inclusiv Deutsche Bank și DZ Bank.

Dacă UniCredit ar merge mai departe cu o preluare completă a Commerzbank, ar trebui să treacă de noi obstacole de reglementare, inclusiv din partea Comisiei Europene și a Băncii Centrale Europene.
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit, a șocat anul trecut mediul corporativ și politic din Germania când banca italiană a achiziționat un pachet semnificativ de acțiuni în Commerzbank și a început să facă presiuni pentru o fuziune, într-o tentativă îndrăzneață de creare a unei bănci pan-europene.
Demersul UniCredit de a prelua Commerzbank a devenit un test al hotărârii Germaniei de a respinge potențiali cumpărători străini și de a proteja centrul financiar din Frankfurt de pierderea uneia dintre puținele bănci comerciale mari rămase.
Orcel a declarat că va aștepta formarea unui nou guvern la Berlin înainte de a face pași suplimentari. De asemenea, a afirmat recent că s-ar putea să fie nevoit să aștepte până în 2027 pentru a lua o decizie cu privire la direcția de urmat.
(Citește și: ”Preluarea de către UniCredit a unei participaţii la Commerzbank, acceptată de BCE”)
***