26 noiembrie, 2024

O parte a țărilor membre ale Uniunii Europene sunt de acord să elimine o serie de tehnologii critice care să fie supuse controlului investițiilor străine directe (ISD), au declarat trei diplomați UE pentru Politico, într-o mișcare care ajută puteri neprietenoase, precum China.

Potrivit unui text pregătit de Ungaria, care deține în prezent președinția Consiliului UE, lista tehnologiilor nu mai include semiconductori, inteligență artificială sau alte tehnologii strategice pe care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dorește să fie supuse controlului la nivel de bloc.

Ca parte a unei strategii de securitate economică, Comisia a propus în ianuarie revizuirea regulilor care reglementează modul în care țările UE controlează investițiile intrate în bloc. Revizuirea urmărește în principal să armonizeze controlul investițiilor și ar face obligatoriu ca țările să dețină sisteme naționale de control.

Ungaria propune restrângerea ariei de verificare a tranzacțiilor


În textul maghiar, negociat atent de cele 27 de țări membre ale blocului și prezentat săptămâna trecută, o listă anterioară a sectoarelor critice a fost redusă. Acest lucru ar restrânge aria de verificare a tranzacțiilor care, în conformitate cu regulile propuse, ar trebui să fie notificate altor țări UE și Comisiei Europene.

„Este mai mult un risc pentru Europa decât un cadou pentru China – mai ales într-un moment în care riscurile nu vin doar din China”, a spus Francesca Ghiretti, expert în relațiile UE-China la Rand Europe.

Este de remarcat faptul că inițiativa apare în timpul președinției Ungariei, care și-a deschis porțile investițiilor chineze în diferite domenii.

Comisia Europeană a propus inițial țărilor UE să analizeze investițiile străine directe în inteligență artificială, semiconductori, tehnologii cuantice, tehnologii energetice, spațiu, drone sau medicamente. Verificarea ar fi necesară și în cazul în care investitorul străin prezintă o problemă de securitate – cum ar fi dacă compania investitoare este deținută de o țară terță sau este supusă sancțiunilor UE.

Opoziție față de cedarea către Bruxelles a unor competențe naționale


Eliminarea acestei anexe pare să aibe la bază îngrijorarea capitalelor UE că Bruxelles preia o parte a competențelor naționale.

Negocierile pe text sunt încă în faza incipientă pentru identificarea unei poziții comune în Consiliul UE, iar acestea va continua probabil sub președinția poloneză, care începe în ianuarie. Odată ce statele membre UE vor ajunge la o înțelegere, vor începe discuțiile interinstituționale cu Parlamentul European pentru finalizarea legislației.

La Parlamentul European, analiza – condusă de socialistul francez Raphaël Glucksmann – nu este la fel de avansată. Un prim raport asupra dosarului este așteptat la jumătatea lunii ianuarie, în vederea adoptării propriei poziții a Parlamentului până în aprilie.

Un purtător de cuvânt al președinției ungare a refuzat să comenteze progresul discuțiilor.

(Citește și: ”Ce prevede Doctrina UE de securitate economică: sectoarele supravegheate și lista produselor ce nu trebuie să ajungă pe mâini greșite”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: