vineri

29 martie, 2024

14 mai, 2020

România a intrat joi în ultima zi de stare de urgenţă provocată de pandemia de coronavirus, la două luni de la instituirea ei prin decret prezidenţial.

După ridicarea stării de urgenţă se va institui starea de alertă, dar numai după 3 zile (începând de luni), din cauză că Parlamentul a adoptat abia miercuri seara proiectul Guvernului, transmis la Parlament luni, privind măsurile din starea de alertă.

Ce se schimbă

Parlamentul a operat asupra textului mai multe modificări, una dintre acestea referindu-se la eliminarea precizării că legea intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, precizare ce ar fi încălcat prevederile constituționale ce impun termenul de 3 zile pentru aplicabilitatea unei legi.


Conform actului normativ votat de camera decizională, în perioada stării de alertă, autoritățile pot impune carantina și izolarea, pot restrânge sau interzice circulația persoanelor și a vehiculelor și pot interzice organizarea de concerte, mitinguri sau procesiuni.

De asemenea, legea prevede că pot fi deschise mall-urile mici (cu suprafață de până în 15.000 m.p.) și terasele, frizeriile și cabinetele stomatologice, însă numai cu respectarea unor norme de sănătate.

Cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, magazine și în transportul public în comun, iar sancțiunile ajung de la 500 de lei la 2.500 de lei.

Bilanț la 2 luni

Potrivit comunicatelor oficiale, în România s-au înregistrat peste o mie de decese din cauza virusului SARS-CoV-2 şi peste 16.000 de persoane infectate.


Cnform ultimei raportări a Grupului de Comunicare Strategică,  sunt 14.313 persoane în carantină instituţionalizată, iar alte 18.980 sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Cele mai multe cazuri de coronavirus s-au înregistrat, potrivit ultimei raportări, în Suceava – 3.317, Bucureşti – 1.555, Neamţ – 785, Arad – 679, Botoşani – 632, Mureş – 621, Braşov – 594, Hunedoara – 589, Galaţi – 522, Cluj – 516.

Starea de urgenţă decretată în data de 16 martie și prelungită cu alte 30 de zile începând cu 14 aprilie. În această perioadă au fost emise 12 ordonanţe militare cu măsuri privind toate aceste domenii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: