9 mai, 2025

Miniștrii de externe din UE, Marea Britanie și Ucraina au dat undă verde vineri, la Liov, înființării unui tribunal special pentru judecarea oficialilor ruși responsabili de crime de război împotriva Ucrainei. Decizia vine în contextul încercărilor continue ale Occidentului de a crește presiunea asupra președintelui rus, Vladimir Putin, pentru a accepta un armistițiu și, ulterior, un acord de pace cu Ucraina.

Tribunalul urmează să fie înființat în cadrul juridic al Consiliului Europei – organismul non-UE responsabil cu drepturile omului în Europa. Acesta va avea proprii procurori și judecători. Își poate începe activitatea imediat ce va fi aprobat de două treimi din țările membre ale Consiliului.

„Astăzi, avem sprijinul politic pentru acest lucru”, a declarat, la Liov, șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, adăugând că tribunalul reprezintă un pas important în dezvoltarea dreptului internațional. „Este foarte important, deoarece fără justiție nu poate exista pace. Trebuie să existe responsabilitate”, a precizat Kallas, potrivit Politico.


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat crearea tribunalului într-un discurs video adresat miniștrilor de externe, adăugând: „Rusia trebuie să răspundă pentru agresiunea sa, la fel cum au făcut naziștii”.

Instanța, susținută de 42 de țări

Tribunalul special este susținut de 42 de țări, inclusiv toate statele membre ale UE, cu excepția Ungariei și Slovaciei, țările G7, cu excepția SUA (care și-a retras sprijinul sub administrația Trump) și alte națiuni, printre care Australia, Elveția, Norvegia, Costa Rica și Guatemala.

Ministrul german de externe, Johann Wadephul, a declarat că intenționează să aibă o convorbire telefonică cu omologul său american, Marco Rubio, vineri seara, în cadrul căreia „va invita SUA să se întoarcă și să colaboreze pentru a asigura crearea acestei instituții judiciare”. Wadephul a adăugat: „Nu trebuie să se întâmple ca acest război, care încalcă dreptul internațional, să rămână fără consecințe. Cei care poartă responsabilitatea pentru acesta trebuie să fie trași la răspundere de un tribunal legitim”.

Ucraina intenționează să solicite în mod oficial constituirea tribunalului special în cadrul reuniunii anuale a miniștrilor de externe ai Consiliului Europei, care va avea loc la 14 mai, la Luxemburg.

Ministrul britanic de externe, David Lammy, și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru tribunal și l-a îndemnat pe Putin să accepte încetarea focului propusă de Trump. Președintele rus, a mai spus el, „ar trebui să înțeleagă că, dacă nu va face acest lucru, va fi confruntat, desigur, cu forța comunității internaționale, care va aplica un pachet sever de sancțiuni”.

(Citește și: Parlamentul Ucrainei a ratificat acordul cu SUA privind exploatarea resurselor minerale)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: