vineri

19 aprilie, 2024

30 iulie, 2014

UE şi SUA au decis marţi impunerea coordonată de sancţiuni asupra economiei Rusiei, în încercarea de a shimba, din nou politica lui Vladimir Putin referitor la Ucraina.

Statele membre UE au căzut de acord asupra celor mai dure măsuri de până acum împotriva Rusiei, care presupun:

  • embargou asupra vânzărilor de arme
  • interdicţia ca băncile de stat ruse să vândă acţiuni sau obligaţiuni în Europa,
  • restricţii la exportul în Rusia de echipament pentru modernizarea industriei petroliere
  • interdicţii privind exportul de echipamente cu dublă folosinţă, militară şi civilă

“Sancţiunile sunt un semnal puternic: anexarea ilegală a unui teritoriu şi destabiliztarea deliberată a unei ţări vecine suverane nu poate fi acceptată în secolul XXI”, se arată într-o declaraţie a preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy. “Destabilizarea ucrainei sau a oricărui vecin din estul Europei va aduce costuri mari pentru economia rusiei”, a adăugat liderul european, avertizând că Rusia se va izola cu astfel de acţiuni.


Deciziile UE au fost urmate la scurt timp de anunţul preşedintelui Barack Obama: trei bănci ruse şi o companie de construcţie navală de stat au fost la rândul lor sancţionate. Este vorba despre VTB Bank, Bank of Moscow şi Banca Agricolă, iar compania navală este United Shipbuilding Corp.

Guvernul american suspendă şi finanţarea unor noi contracte în rusia, care a garanţii guvernamentale şi interzice, la rândul său, exportul de echipamente pentru exploatarea şi producţia petrolieră.

Confruntarea cu Rusia “nu este un nou război rece”, a spus preşedintele Obama. “Graţie coordonării acţiunilor noastre cu Europa, sancţiunile pe care le anunţăm vor avea un imact chiar mai mare. Sectoarele energetic, financiar şi al apărării din Rusia ssunt în dificultate. Proiecţil de creştere economică pentru rusa sunt aproape de 0”, a mai afirmat liderul de la Casa Albă.

Decizia UE a fost “inevitabilă”, a arătat, într-o declaraţie de presă, şi cancelarul german Angela Merkel. “Depinde acum de conducerea Rusiei să decidă dacă vrea să urmeze calea detensionării situaţiei şi a cooperării”, a mai spus cancelarul.


Sancţiunile SUA vizează în acest moment instituţii care deţin 30% din totalul activelor din sectorul financiar rus, a afirmat un oficial american, citat de Bloomberg. Mai exact, sunt cin dintre cele şase cele mai mari bănci de stat, iar cele trei bănci adăugate marţi listei sancţiunilor au 100% dn datoriile pe termen lung în dolari.

Rusia nu va mai putea să îşi dezvolte resursele de hidrocarburi pe termen lung

Noile restricţii “vor ingreuna Rusiei dezvoltarea resurselor de petrol pe termen lung”, a afirmat Barack Obama.

Rusia se bazează pe tehnologia şi expertiza furnizată de companiile Exxon, BP, Halliburton şi Schlumberger pentru dezvoltarea resurselor de gaz şi petrol estimate la 7.580 de miliarde de dolari, situate pe un teritoriul care se întinde nouă fusuri orare, potrivit Bloomberg.

Exxon urma să cheltuiască 51,7 miliarde de dolari în rusia în acest an, potrivit estimărilor.

Nici exploatarea şi explorarea gazelor de şist nu se va mai putea face, din cauza interdicţie de livrare de echipamente de forare şi de fracturare hidraulică. Rusia este al doilea cel mai mare beneficiar de servicii de fracturare după China, în afara Americii de Nord.

Companiile care oferă servicii pentru exploatările de petrol din Rusia, Halliburton, Baker hughes Inc. şi Weatherford International generează între 4 şi 5% din vânzările lor globale din Rusia, arată Bloomberg. Sancţiunile nu vor alunga din rusia aceste companii, spune un analist american, citat de Bloomberg. Acelaţi lucru îl susţin şi reprezentanţii companiilor, care afirmă că se vor supune sancţiunilor impuse.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: