sâmbătă

20 aprilie, 2024

4 aprilie, 2018

Uniunea Europeană şi Gazprom sunt pe punctul de a soluţiona o dispută care durează de şapte ani pe tema concurenţei, după ce grupul rus a acceptat mai multe solicitări formulate de executivul european, anunță Reuters.

decizie a Comisiei Europene ar putea fi anunţată în cursul acestei luni, chiar dacă este posibil să apară unele întârzieri. O înţelegere ar permite Gazprom să evite amenzi de până la 10% din cifra sa globală de afaceri.

Potrivit unui document de lucru consultat de Reuters, Gazprom, companie care asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, s-a oferit să lege preţurile pe care le percepe de o serie de indicatori de referinţă, precum preţul la hub-urile de gaze din Europa Occidentală sau preţurile la graniţele Franţei, Germaniei şi Italiei.


Gazprom va permite revizuirea preţurilor odată la doi ani și se angajează să elimine din contractele sale toate restricţiile care împiedică clienţii săi să revândă gazele naturale pe care le-au cumpărat de la companie.

De asemenea, Gazprom va permite operatorului reţelei de gazoducte din Bulgaria să se ocupe de livrările de gaze spre Grecia.

Compania se mai angajează să rezolve nemulțumirile legate de prețul excesiv cu care vinde gaze în Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia și Polonia.

Gazprom va mai renunța și la cererea de despăgubire în valoare de 70 milioane dolari înaintată partenerului său din Bulgaria, BEH, după ce acesta a anulat participarea în proiectulSouth Stream, care ar fi permis livrarea de gaze naturale în Europa Centrală via Bulgaria, printr-o conductă ce traversa Marea Neagră.


În cursul negocierilor cu UE, Gazprom şi-a modificat de două ori propunerile formulate pentru stingerea litigiului ca efect al opiniilor negative formulate de statele UE.

Conform documentului de lucru, ultimele revizuiri au fost în principal de natură tehnică, precum micșorarea comisionului perceput de Gazprom pentru servicii.

Gazprom a intrat în colimatorul organismelor europene din domeniul concurenţei în anul 2011, după ce acestea din urmă au efectuat percheziţii la aproximativ 20 de birouri ale clienţilor Gazprom din Europa Centrală şi de Est, confiscând peste 150.000 de documente.

UE consideră că Gazprom a impus preţuri incorecte legând preţul gazelor de preţul petrolului, a restricţionat libera circulaţie a gazelor între statele membre UE şi a împiedicat diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: