14 mai, 2025

Uniunea Europeană (UE) se pregătește să aplice în următoarele săptămâni taxe vamale mult mai mari importurilor ce provin din Ucraina, a dezvăluit miercuri Financial Times (FT), care citează mai mulți diplomați europeni.

Măsurile urmează să lovească economia Kievului într-un moment crucial al luptei sale împotriva agresiunii Rusiei, scrie și agenția Reuters, citată de News.ro.

Potrivit diplomaților, decizia de a pune capăt brusc acordurilor comerciale speciale cu Kievul – care permiteau majorității produselor ucrainene să intre în UE fără taxe vamale – a fost luată după ce Polonia a făcut presiuni pentru a proteja agricultorii din blocul comunitar.

UE vrea o aliniere a standardelor de producție în privința pesticidelor


UE a acordat – începând din 2022 – o scutire de taxe vamale la importuri agricole din Ucraina cu scopul de a susține Kievul împotriva invaziei ruse.

Uniunea a prelungit acest dispozitiv în 2024 prin plafonarea volumelor scutite la anumite produse, în pofida unei contestări a organizațiilor agricole denunțând o concurență neloială.

Europenii și ucrainenii negociază, în ultimele săptămâni, cum să continue acest acord – care expiră la începutul lui iunie. Propunerea inițială a UE, văzută FT și prezentată recent statelor membre, urmează să reducă în mod drastic cotele de produse scutite de taxe vamale.

La sfârșitul lunii martie, comisarul european însărcinat cu agricultura Christophe Hansen avertiza că UE ar putea reduce importurile de produse agricole ucrainene după expirarea, în iunie, a acordului special.

”Cotele de import nu vor rămâne la fel (…). Deci, efectiv, vor exista mai puține importuri”, declara   comisarul pentru agricultură.


Hansen a pledat în favoarea unui ”acord pe termen mai lung cu Ucraina”, care să impună o ”aliniere la standardele de producție” ale UE în privința folosirii pesticidelor.

(Citește și: ”Risc mare pentru recoltele din Agribusiness: Blocarea utilizării unui pesticid amenință cele mai mari exporturi ale României și anulează jumătate din producția de porumb și floarea soarelui, unde suntem producători de top”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: