fbpx

15 aprilie, 2025

Comisia Europeană a exclus marți flexibilizarea legislației sale în domeniul agroalimentar și al serviciilor digitale pentru a evita tarifele impuse de Trump asupra bunurilor UE, dar a declarat că rămâne deschisă eliminării altor „bariere netarifare” din calea comerțului transatlantic.

„Alimentele, sănătatea și standardele de siguranță: aceasta este o linie roșie”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Comisiei, Olof Gill. „Acestea nu fac parte din negocieri, nici… reglementările care se aplică tehnologiei și piețelor digitale”, a mai spus oficialul european, citat de Euractiv.

Comentariile vin după ce comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, s-a întâlnit ieri cu oficiali americani la Washington și a sugerat că Bruxelles-ul ar putea elimina „barierele netarifare” din comerțul cu SUA.

Comisia, dispusă la unele revizuiri


Gill a declarat că există „o serie de domenii” pe care Comisia le-a „pus pe masă” cu oficialii americani, dar a refuzat să precizeze ce reglementări ar putea fi revizuite.

Oficialii americani au condamnat în repetate rânduri standardele agroalimentare ridicate ale UE și anchetele antitrust asupra companiilor de tehnologie americane precum Apple, Google și Meta.

O gamă largă de legi ale UE privind siguranța alimentară și mediul – inclusiv cele privind organismele modificate genetic, antibioticele în animale și limitele de pesticide – au fost citate ca bariere în calea comerțului exterior într-un raport de 400 de pagini al Reprezentantului SUA pentru Comerț (USTR) publicat la 31 martie. Trump a criticat, de asemenea, Europa pentru interdicția sa de lungă durată privind carnea de pui americană spălată cu clor.

Washingtonul a denunțat, de asemenea, rata TVA a blocului, despre care spune că discriminează bunurile americane – o afirmație respinsă de Comisie și de majoritatea analiștilor independenți.

Standardele care împiedică SUA să exporte mai multe bunuri și servicii în UE

Principalele subiecte punctuale pe care Casa Albă dorește să le negocieze în cadrul discuțiilor privind tarifele sunt cuprinse în „National Trade Estimate”, un document al Biroului Executiv al Președintelui, care enumeră toate plângerile antreprenorilor și exportatorilor americani împotriva regulilor aplicate de UE, care ar bloca comerțul cu SUA. Să începem cu cele privind digitalul: pentru Casa Albă sunt taxe neloiale impuse Big Tech și, prin urmare, ar trebui eliminate.


Lista acestor bariere, realizată de publicația Corriere della Sera și preluată de Rador:

Digital Services Act (DSA)

În august 2023 a devenit operațional Digital Services Act (DSA), un regulament prin care UE supraveghează serviciile oferite pe internet de platformele online cu cel puțin 45 de milioane de utilizatori activi în fiecare lună: acestea sunt obligate să respecte confidențialitatea, libertatea de exprimare a utilizatorilor și să elimine imediat conținutul ilegal. Cei care nu se conformează riscă amenzi de până la 6% din cifra de afaceri anuală.

Primul acuzat de dezinformare este Elon Musk, proprietarul rețelei de socializare X, asupra căruia Comisia Europeană a deschis o anchetă. Nu este singurul: anul trecut, la Bruxelles, au fost lansate nouă proceduri formale împotriva mai multor furnizori. Costul este suportat de platformele supravegheate, iar Comisia a prezentat o factură de 58,2 milioane de euro în martie 2025.

Digital Markets Act (DMA)

Digital Markets Act (DMA) este în vigoare din mai 2023, menit să combată abuzurile de poziție dominantă și să promoveze concurența pe piețele digitale. O serie de reguli care le spun marilor platforme (Alphabet, Amazon, Apple, Booking, ByteDance, Meta, Microsoft) ce „trebuie să facă” și ce „nu trebuie să facă”, pentru a preveni practicile neloiale sau condițiile neloiale pentru afaceri și consumatori.

Încălcările se pedepsesc cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală și până la 20% în cazul încălcărilor repetate.


Apple a fost investigată pentru gestionarea App Store-ului său, care este acuzat că împiedică concurența, iar Meta pentru că a oferit în 2023 utilizatorilor europeni de Facebook și Instagram modelul „plătește sau permite”, care nu permitea o alegere cu adevărat liberă în ceea ce privește gestionarea datelor cu caracter personal. Potrivit National Trade Estimate, este vorba despre o reglementare care „afectează în mod disproporționat companiile americane” și, în consecință, le compromite competitivitatea.

Servicii audiovizuale

În vizor este și Directiva UE 2018/1808, care impune platformelor la cerere (Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, HBO Max, Apple TV+ etc.) să pună la dispoziție clienților cel puțin 30% din filmele și serialele europene și să le ofere o vizibilitate amplă. Statele membre ale UE pot, de asemenea, obliga platformele să participe la coproducții.

De exemplu, în Franța li se cere să investească între 15% și 25% din veniturile lor nete în produse europene, în Italia cel puțin 16%, în Spania 5%. Americanii consideră aceste reguli o formă de protecționism, în timp ce pentru Europa este o modalitate de a-și proteja industria culturală de giganții americani.

Toate regulile privind conținutul și piața digitală au fost implementate pentru a proteja procesul democratic și concurența din cadrul Uniunii Europene, astfel încât logica celor mai puternici să nu domine.

Nu întâmplător cei mai importanți reprezentanți ai Comisiei UE, începând cu președintele Ursula von der Leyen, s-au grăbit să explice că Uniunea Europeană dorește să ajungă la un acord comercial cu Statele Unite, dar nu este dispusă să negocieze asupra Digital Services Act și, cu atât mai puțin, asupra Digital Markets Act.

Protecția mărcilor DOP și IGP


În sectorul alimentar, lista conflictelor este și mai lungă, pornind de la mărcile DOP și IGP, create de UE pentru a proteja excelențe strict legate de o anumită zonă geografică.

Exportatorilor americani nu le place această politică pentru că blochează accesul pe piața europeană pentru produsele care „evocă” denumirile mărcilor noastre (cel mai faimos caz este parmezanul din Wisconsin), sau pentru cele cu denumiri comune precum „tawny”, „ruby” și „chateau”, care ar putea fi confundate cu etichetele celebrelor vinuri portugheze și franceze.

O iritație destinată să crească, deoarece de la 1 decembrie această politică se va extinde și la produsele artizanale și industriale tipice (Regulamentul UE 2023/2411). Pentru brandul GI concurează sticla de Murano, marmura de Carrara, porțelanul de la Capodimonte și brandul „Motor Valley” din Emilia-Romagna.

OMG (Organism Modificat Genetic)

Nu există nicio interdicție privind comercializarea produselor modificate genetic în țările Uniunii Europene. Cu toate acestea, cele destinate consumului uman trebuie să respecte cerințele de etichetare și trasabilitate, ceea ce înseamnă că trebuie să fie scris pe etichetă.

SUA consideră că această cerință ar trebui eliminată, deoarece împiedică comerțul. Este ca și cum ai spune: dacă consumatorii știu că uleiul provine din porumb OMG, nu îl vor mai cumpăra. Dar tocmai cetățenii europeni sunt cei care cer această transparență și se aplică tuturor, inclusiv Spaniei, care produce și comercializează produse OMG.

În ceea ce privește culturile, antreprenorii americani se plâng de timpii de așteptare excesiv de lungi pentru procesul de autorizare de către UE (în medie 4 ani). Trebuie spus că țările membre au solicitat și au obținut de la Uniunea Europeană dreptul la libera alegere încă din 2015: de fapt, 18 state, printre care și Italia, au decis să interzică culturile de OMG pe propriul teritoriu.

Hormoni, carne dezinfectată

Statele Unite acuză UE că adoptă măsuri de siguranță alimentară lipsite de o bază științifică și, prin urmare, restricționează în mod inutil comerțul.

Acestea variază de la aditivi considerați potențial cancerigeni (cum ar fi bromatul de potasiu din produsele de panificație) până la controversa istorică privind carnea de vită produsă cu hormoni și promotori de creștere, interzisă în UE de la sfârșitul anilor 1980.

Europa a răspuns deja acuzațiilor în 2002, prezentând 17 studii care declară carnea tratată cu hormoni „potențial periculoasă”. Exportatorii americani arată, de asemenea, cu degetul către Bruxelles pentru interzicerea ractopaminei, un aditiv pentru hrana animalelor care stimulează creșterea țesuturilor slabe și greutatea la porci și bovine. Aceștia reiterează un studiu din 2012 al Comisiei Codex Alimentarius conform căruia ractopamina, dacă este utilizată în limitele stabilite, nu prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea umană.

Cu toate acestea, consensul în comunitatea științifică este departe de a fi unanim, iar ractopamina este încă interzisă în sute de țări, printre care Rusia și China. Interdicția UE de a folosi substanțe chimice pentru a elimina contaminarea din produsele de origine animală este, de asemenea, greu de digerat din cauza riscului de efecte secundare, în timp ce în SUA, de exemplu, este legală dezinfectarea păsărilor de curte cu soluții pe bază de clor sau acid peroxiacetic.

Limită pentru pesticide

Pentru a proteja biodiversitatea, sănătatea fermierilor și a consumatorului final, UE a lansat de multă vreme o politică de stimulente pentru reducerea pesticidelor.

După cum documentează studiul publicat în 2019 în revista științifică „Environmental Health”, 72 de pesticide utilizate în SUA sunt interzise în Uniunea Europeană. În același timp, am redus și limitele maxime de reziduuri (LMR) permise pentru produsele agricole.

În februarie 2023, UE a redus LMR-urile pentru două pesticide, clotianidina și tiametoxam, care prezintă un risc ridicat pentru albine și contribuie la declinul global al polenizatorilor. Practic, înseamnă că, începând din 2026, produsele cu urme ale acestor substanțe peste limitele permise nu pot fi lansate pe piața europeană. Măsura este foarte contestată de Statele Unite, deoarece „pune un obstacol semnificativ în calea producției agricole”.

Valori nenegociabile

„Este adevărat că există bariere obiective în calea accesului la cea mai bogată piață din lume, este adevărat că există dezordine birocratică deosebit de dăunătoare pentru europeni, și va fi loc pentru relaxarea relațiilor comerciale, dar standardele de calitate enumerate mai sus au fost concepute și aplicate pentru a proteja sănătatea, munca, mediul și libertatea cetățenilor.

Standarde care sunt și sustenabile din punct de vedere economic și care în Europa, împreună cu modelul de sănătate publică, se traduc într-o speranță medie de viață medie cu 3 ani mai lungă decât în SUA și cu 5 ani mai mare în Italia. Valori care, sperăm, nu sunt negociabile„.

Tarifele reciproce la care administrația SUA se arată dispusă să renunțe, dacă UE acceptă înlăturarea „bariere netarifare”

Săptămâna trecută, Trump a suspendat „tarifele reciproce” pentru aproape toți partenerii comerciali ai SUA, inclusiv taxa de 20 % impusă UE, ceea ce a determinat Bruxelles-ul să suspende propriile taxe de retorsiune asupra bunurilor americane timp de 90 de zile.

Cu toate acestea, tarifele de 25% impuse de Trump pentru oțel, aluminiu și automobile rămân în vigoare, împreună cu un tarif „universal” de 10% pentru importurile din SUA.

(Citește și: SUA solicită UE clarificări privind normele de control Big Tech; cele 2 instrumente puternice ale Europei și anchetele în derulare)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: