Uniunea Europeană și SUA au făcut progrese modeste în a-și atenua divergențele pe comerț în discuțiile purtate în debutul săptămânii, în condițiile în care oficialii administrației președintelui Donald Trump au indicat că cea mai mare parte a tarifelor impuse de SUA blocului comunitar nu vor fi eliminate, scrie Bloomberg.
Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a părăsit întâlnirea de luni de la Washington fără o clarificare concretă asupra poziției americane, nereușind să înțeleagă obiectivele administrației Trump, potrivit unor persoane familiarizate cu discuțiile. El s-a întâlnit luni, la Washington, timp de aproximativ două ore, cu secretarul american al comerțului Howard Lutnick și cu reprezentantul pentru comerț Jamieson Greer.

Oficialii americani au indicat că tarifele „reciproce” de 20% — reduse temporar la 10% pentru 90 de zile — precum și alte tarife vizând sectoare precum cel auto și cel metalurgic nu vor fi eliminate imediat sau complet, au spus sursele citate sub protecția anonimatului.
Președintele Trump a anunțat luna aceasta o gamă largă de tarife vamale, în încercarea de a reordona sistemul comercial global, de a readuce locuri de muncă în industria manufacturieră din SUA și de a genera venituri bugetare pentru prelungirea reducerilor de taxe aplicate în 2017. Administrația sa a avansat de asemenea planuri de a impune noi taxe vamale pe importurile de semiconductori și produse farmaceutice. Noile tarife ale lui Donald Trump afectează importuri de origine europeană cu o valoare de aproximativ 380 miliarde de euro (431 miliarde de dolari).
UE a amânat măsurile de retorsiune pentru a facilita negocierile
Țările UE au convenit săptămâna trecută să amâne cu 90 de zile implementarea unui set de contra-tarife împotriva SUA, ca răspuns la taxele de 25% impuse de Trump exporturilor europene de oțel și aluminiu. Amânarea a venit după ce președintele american a amânat, pentru aceeași perioadă de timp, așa-zisului tarif „reciproc” de 20% aplicat majorității exporturilor europene.
UE a anunțat că măsurile sale, care vizează importuri americane de aproximativ 21 de miliarde de euro vor intra în vigoare după cele 90 de zile, dacă negocierile nu produc rezultate satisfăcătoare. Blocul lucrează deja la pregătirea unor noi contra-măsuri în cazul în care acest scenariu se concretizează.
În paralel, UE se grăbește să încheie acorduri comerciale cu alte țări și să îmbunătățească funcționarea pieței unice.
Solicitările administrației Trump
Deși oficialii americani au sugerat că tarifele sectoriale vor rămâne în vigoare, o parte din tarifele auto ar putea fi compensate prin creșterea investițiilor, a producției și a exporturilor din SUA, au spus sursele Bloomberg. Totuși, oficialii americani ar fi dat de înțeles că este posibil ca aceste tarife să crească din nou în viitor dacă exporturile americane nu înregistrează o creștere vizibilă.
UE a propus ca ambele părți să elimine toate tarifele pentru bunurile industriale, inclusiv cele pentru automobile. Până acum, SUA a respins această ofertă.
Trump a criticat în repetate rânduri UE, care este cel mai mare partener comercial al SUA, dacă cele 27 de țări sunt luate ca bloc. Președintele americane a susținut de mai multe ori în ultimele luni că UE a fost creată special pentru a „păcăli” SUA și că excedentul comercial al blocului este dovada unei relații comerciale incorecte.
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Comerțului, rata medie ponderată a tarifelor aplicate de UE a fost de 2,7% în 2023.
SUA ar dori ca firmele europene din industria chimică să producă mai multe substanțe intermediare utilizate în industria farmaceutică din SUA, să integreze lanțurile de aprovizionare și să beneficieze de achiziții publice preferențiale. Totodată, Washingtonul a sugerat că UE ar trebui să crească prețurile medicamentelor vândute pe piețele sale, au declarat sursele Bloomberg.
Vicepreședintele SUA, JD Vance, a declarat anterior că Europa plătește mai puțin pentru multe dintre medicamentele sale deoarece americanii subvenționează sistemul european de sănătate.
În privința oțelului și aluminiului, precum și a unor eventuale tarife viitoare pe cupru, SUA dorește ca UE să vină cu o propunere, luând în considerare inclusiv posibilitatea unor tarife comune, potrivit surselor. Acestea au adăugat că nu este clar dacă ideile discutate au susținere mai largă în administrație, însă multe dintre ele nu sunt compatibile cu regulile OMC.
UE pregătește o listă cu posibile concesii – Discuțiile vor continua la nivel tehnic
Comisia Europeană lucrează la un „o foaie” care identifică posibile arii de negociere, inclusiv tarife mai mici, reglementări și standarde, potrivit unor informații anterioare publicate de Bloomberg.
UE a propus, de asemenea, creșterea achizițiilor de gaz natural lichefiat din SUA, dar oficialii administrației Trump s-au arătat până acum puțin interesați să exploreze această opțiune ca alternativă la tarife.
Aceștia au insistat să fie discutate ceea ce consideră a fi bariere netarifare, precum reglementările privind zona de reglementări din domeniul digital și al inteligenței artificiale, dar și standardele alimentare, au spus sursele.
Discuțiile dintre cele două părți vor continua la nivel tehnic.
(Citește și: ”Lovitură de teatru: Donald Trump suspendă pentru 3 luni tarifele cu statele lumii, cu excepția Chinei, pentru care le crește la 125% – Explozie pe Wall Street”)
***