Henna Virkkunen (foto), comisarul european responsabil cu politicile digitale, a declarat că normele europene în materie de tehnologie nu vor fi modificate, în contextul negocierilor comerciale cu SUA, în pofida criticilor din partea președintelui Donald Trump și a giganților giganților tech americani.
Bruxelles-ul a exclus cu fermitate desființarea reglementărilor sale digitale foarte stricte în încercarea de a obține un acord comercial cu Donald Trump, iar Henna Virkkunen, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu suveranitatea tehnologică, spune că Uniunea rămâne pe deplin angajată față de normele sale digitale, în loc să își relaxeze standardele pentru a satisface solicitările americane.
„Suntem foarte dedicați regulilor noastre atunci când vine vorba de lumea digitală”, a declarat Virkkunen într-un interviu acordat mai multor publicații europene, printre care și The Guardian. „Vrem să ne asigurăm că mediul nostru digital din Uniunea Europeană … că este corect, sigur și, de asemenea, democratic”.
Ea a respins cu diplomație sugestiile conform cărora reglementările digitale ale UE ar putea fi considerate bariere comerciale, afirmând că aceleași reguli se aplică tuturor companiilor, fie ele europene, americane sau chineze. „Nu vizăm în mod special anumite companii, ci avem această abordare bazată pe risc în toate normele noastre”, a declarat Henna Virkkunen.
Americanii, nemulțumiți de presupuse „arme netarifare” ce ar fi utilizate de UE
În ultimele zile, Peter Navarro, consilierul comercial principal al lui Trump, a afirmat că UE folosește „lawfare” împotriva celor mai mari firme de tehnologie din SUA, într-un articol din FT ce conține o serie de acuzații privind presupusele „arme netarifare” utilizate de UE.
Directorul executiv al Meta, Mark Zuckerberg, a acuzat UE de „instituționalizarea cenzurii”, în timp ce Trump a atacat deciziile europene de a impune amenzi și de a continua investigațiile antitrust împotriva unor companii precum Apple și Facebook.
Referindu-se la normele digitale ale UE, Virkkunen a declarat că firmele americane de tehnologie au adesea obligații mai mari, deoarece sunt printre cele mai mari companii de pe piață: „Atunci când ești un jucător mai mare, atunci există mai multe obligații, deoarece reprezinți un risc mai mare”.
„UE nu dorește un război comercial cu SUA”, dar comisarul Virkkunen spune că au fost pregătite „diferite opțiuni” pentru o eventuală ripostă
Salutând decizia SUA privind tarifele „reciproce”, ea a declarat: „Vrem să avem un acord comercial bun cu SUA și nu vrem să avem un război comercial”.
În timp ce Comisia a declarat că toate opțiunile de retorsiune rămân pe masă, dacă negocierile comerciale eșuează, Virkkunen a refuzat să „speculeze” cu privire la posibile acțiuni ale UE împotriva companiilor americane de tehnologie.
Franța este principalul stat membru care solicită să fie luate lua în considerare măsuri împotriva firmelor americane de tehnologie ca răspuns la tarifele aplicate bunurilor europene.
Virkkunen a declarat că au fost pregătite „diferite opțiuni” pentru represalii, în consultare cu statele membre.
Investigațiile declanșate de UE împotriva big tech-ului american
Virkkunen, fost ministru al guvernului finlandez și deputat european, și-a preluat funcția în cadrul Comisiei în decembrie anul trecut, după ce i s-a încredințat un mandat larg, ce acoperă „suveranitatea tehnologică”, precum și supravegherea politicilor de securitate și control al frontierelor și protejarea democrației europene împotriva dezinformării.
Una dintre cele mai importante probleme pe care le are de rezolvat este supervizarea investigațiilor asupra marilor întreprinderi din domeniul tehnologiei în temeiul noilor norme digitale ale UE.
Comisia investighează firme precum Alphabet, Apple și Meta în temeiul Digital Markets Act (Legea privind piețele digitale), care are ca scop să se asigure că marile companii de tehnologie nu elimină rivalii mai mici de pe piață. Separat, prin intermediul Digital Services Act (Legea serviciilor digitale), menită să contracareze prejudiciile online, Comisia desfășoară investigații asupra unor firme precum X și Meta.
Riscând o nouă dispută cu SUA, în martie, Comisia a luat măsuri împotriva Apple și Alphabet, proprietarul Google, acuzându-le de încălcarea DMA prin comportament anticoncurențial.
Întrebată despre informațiile conform cărora Comisia ar putea amenda X cu mai mult de 1 miliard de dolari, ea a explicat: „Scopul nostru în aceste investigații și proceduri nu este de a impune amenzi mari. Scopul nostru este să ne asigurăm că toate companiile respectă normele noastre.”
(Citește și: SUA solicită UE clarificări privind normele de control Big Tech; cele 2 instrumente puternice ale Europei și anchetele în derulare)
****