Uniunea Europeană a transmis o propunere comercială revizuită Statelor Unite, în încercarea de a restarta negocierile cu administrația președintelui Donald Trump, pe fondul scepticismului privind ajungerea la un acord transatlantic, relatează Bloomberg.
Noua propunere include anumite prevederi menite să țină cont de interesele SUA, inclusiv drepturile internaționale ale angajaților, standarde de mediu, securitatea economică și reducerea treptată până la zero a tarifelor de ambele părți pentru produsele agricole nesensibile, precum și pentru bunurile industriale, potrivit unor surse familiare cu situația citate de agenția de presă americană.
Trimis oficialilor de la Washington la începutul acestei săptămâni, documentul conturează și direcții privind investiții reciproce și achiziții strategice în domeniul energiei, inteligenței artificiale și conectivității digitale.

Europa vrea tarife zero – Administrația Trump vrea un tarif de bază și tarife pe sectoarele strategice
UE urmărește să coopereze cu SUA și caută un acord echilibrat și reciproc avantajos, au mai declarat sursele. Părțile încă se evaluează reciproc, mai scrie Bloomberg, iar Comisia Europeană va avea, cel mai probabil, nevoie de un nou mandat din partea statelor membre înainte de a începe negocierile oficiale, a adăugat una din surse.
Oficialii UE și ai mai multor state membre rămân sceptici că administrația Trump urmărește obiective similare și au subliniat în discuțiile cu omologii americani că prosperitatea de pe ambele maluri ale Atlanticului este profund dependentă de comerțul bilateral, potrivit surselor Bloomberg.
În același timp, UE continuă să pregătească contramăsuri în cazul în care negocierile nu vor produce un rezultat satisfăcător.
Represaliile din partea UE sunt puse pe hold
Comisia Europeană a elaborat deja planuri pentru a impune tarife suplimentare asupra unor exporturi americane în valoare de 95 de miliarde de euro (108 miliarde de dolari), ca răspuns la tarifele „reciproce” ale administrației Trump și la impunerea unor taxe vamale de 25% pe autoturisme și anumite componente auto.
La începutul lunii mai, UE a amânat cu 90 de zile aplicarea unui alt set de represalii împotriva SUA, în reacție la taxele vamale de 25% impuse de SUA asupra exporturilor europene de oțel și aluminiu. Amânarea a venit după ce Donald Trump a redus rata aplicată majorității exporturilor UE de la 20% la 10% pentru 90 de zile.
Președintele Trump a semnalat totuși că va continua cu planurile de a impune noi tarife pe importurile de semiconductori și produse farmaceutice și a amenințat cu măsuri și asupra filmelor și componentelor pentru avioane. Mai multe state membre ale UE au cerut o reacție unitară în cazul în care oricare dintre aceste tarife ar fi introduse în timp ce negocierile sunt în curs, au mai precizat sursele Bloomberg.
Schimb de misive între Comisie și Administrația SUA
Propunerile noi ale Comisiei Europene vin după un schimb de răspunsuri oficiale între administrația Trump și executivul european, în condițiile în care UE a fost prima care a transmis o propunere oficială.
Un oficial european a descris răspunsul american drept o listă de dorințe cu cerințe nerealiste.
Bruxelles-ul a declarat ca fiind nenegociabile orice cereri unilaterale care ar pune în pericol autonomia UE în materie de reglementare și fiscalitate, a spus oficialul.
SUA se plânge de mult timp de multe dintre regulile digitale ale UE și consideră că taxa pe valoare adăugată (TVA) este o barieră comercială non-tarifară. Bruxelles-ul susține că TVA-ul nu are nicio legătură cu comerțul pentru că ea se aplică în mod egal tuturor bunurilor, europene și non-europene.
Deși acordurile recente încheiate de SUA cu Regatul Unit și China sugerează că dorința de escaladare a președintelui Trump are limite, oficialii europeni nu văd în niciunul dintre acordurile respective un model de plecare pentru eventuale înțelegeri, mai scrie Bloomberg.
Domeniile pe care vor înainta discuțiile
Cele două acorduri sugerează de altfel că un tarif de bază de 10% aplicat multor bunuri și un amestec de măsuri sectoriale vor rămâne probabil în vigoare.
Alte domenii acoperite în cea mai recentă propunere a UE vizează standardele alimentare și agricole, achizițiile publice, comerțul digital și discuții privind regulile de origine ale bunurilor pentru protejarea intereselor reciproce.
Documentul mai conține și capitole privind cooperarea în fața provocărilor comune, precum controlul exporturilor și verificarea investițiilor, combaterea supracapacității în lanțurile de aprovizionare cu oțel, produse farmaceutice, automobile și semiconductori, precum și concurența globală cu care se confruntă industria aeronautică civilă și o piață comună pentru materiile prime critice.
Documentul oferă și spațiu pentru anunțuri mai specifice privind achizițiile și investițiile, au precizat sursele.
Cele două părți vor continua să discute propunerile în mod constant și urmăresc să se întâlnească la nivel politic la începutul lunii viitoare.
(Citește și: ”Economia SUA s-a contractat în T1: -0,3%, cu creșteri de prețuri – Politicile anti-creștere ale administrației Trump vizează o recesiune scurtă”)
(Citește și: ”Acord comercial între SUA – China: Își reduc tarifele pentru 90 de zile – Detensionare majoră a războiului comercial / Explozie pe Wall Street”)
***