Miniștrii europeni pentru comerț au strâns rândurile luni, dând undă verde pregătirii unui plan de implementare a unei game complete de contra-măsuri, inclusiv potențiale taxe asupra companiilor digitale, ca răspuns la tarifele ample impuse de președintele american Donald Trump, potrivit Bloomberg.
„Deși UE rămâne deschisă și preferă negocierile, nu vom aștepta la nesfârșit”, a declarat comisarul european pentru comerț, Maros Šefčovič (foto), după discuțiile cu omologii săi din statele membre, la Luxembourg, luni.
„După ce am revizuit cu atenție totul, am lucrat la întocmirea unei liste robuste de măsuri de contracarare, echilibrând povara între toate statele membre. Vom trimite lista finală și nivelurile tarifelor acestora mai târziu astăzi. Votul este stabilit pentru 9 aprilie, cu lista finală adoptată pe 15 aprilie, iar apoi taxele pe produse vor intra în vigoare în acea zi pentru prima serie de măsuri și pe 15 mai pentru restul acestora”, a detaliat Šefčovič.
Decizia lui Donald Trump de a impune un tarif de 20% asupra importurilor din UE, ca parte a agendei „America First”, a stârnit temeri cu privire la declanșarea unui război comercial global – și a dus la o prăbușire a piețelor financiare. Deși UE și-a exprimat dorința de a purta discuții, oficialii au spus că blocul nu va ezita să răspundă dacă încercările de reconciliere vor eșua.
„Trebuie să rămânem calmi și să răspundem într-un mod care să detensioneze situația. (…) Dar vom fi pregătiți să luăm contra-măsuri, dacă va fi necesar, pentru a-i aduce pe americani la masă”, a declarat ministrul olandez al Comerțului, Reinette Klever, potrivit Reuters.
UE va plăti taxe vamale de 80 mld. euro
Situația comercială actuală cu Statele Unite, cel mai important partener al UE, se află într-un impas greu, a comentat Šefčovič.
„O gamă largă de tarife afectează o parte semnificativă din exporturile UE. De fapt, exporturi în valoare de 380 de miliarde de euro din UE către SUA – aproximativ 70% din totalul exporturilor noastre – se confruntă cu tarife de 20% sau 25%, sau chiar mai mari atunci când sunt combinate cu tarifele existente pentru Națiuni Cele Mai Favoredate, precum taxa de 27,5% pe automobilele de pasageri în total.
Pentru a pune lucrurile în perspectivă, aceasta reprezintă peste 80 de miliarde de euro în taxe – o creștere de unsprezece ori față de cele 7 miliarde de euro pe care SUA le colectează în prezent”, a declarat el.
UE a înființat o echipă de supraveghere a importurilor pentru a monitoriza potențiale distorsiuni care ar putea afecta blocul
Președintele Comisiei Europene, reiterat poziția oficială, conform căreia UE este dornică să continue negocierile, dar este pregătită să răspundă dacă va fi necesar. Ursula von der Leyen a adăugat că UE va căuta să consolideze relațiile comerciale cu alți parteneri globali. „Vom fi concentrați ca un fascicul laser pe 83% din comerțul global dincolo de SUA”, a mai spus ea.
UE „a oferit tarife zero pentru zero la bunurile industriale, … pentru că Europa este întotdeauna pregătită pentru o înțelegere bună”, a declarat luni Ursula von der Leyen, adăugând că UE este „de asemenea pregătită să răspundă prin contra-măsuri și să își apere interesele”.
În plus, Uniunea Europeană va înființa o echipă de supraveghere a importurilor pentru a monitoriza impactul tarifelor. Ea a spus că scopul acesteia va fi „să ne protejăm împotriva efectelor indirecte prin devierea comerțului.”
(Citește și: ”UPDATE: volatilitate extremă pe Wall Street, la o oră de la deschidere / Prăbusirea burselor – principiul dominoului: minus 7% pentru DAX, indicele bursei germane – minus 13% la Hong Kong. Wall Street testează Casa Albă”)
***