UE / Brexitul se amână cu 2 condiții: Numai până la 22 mai și numai dacă parlamentul de la Londra votează săptămâna viitoare acordul negociat

de Victor Bratu
21.03.2019

După o discuție de aproape două ore cu premierul Theresa May și după consultări fără participarea premierului britanic, liderii Uniunii Europene au decis să aprobe amânarea Brexit, dar numai până la data de 22 mai, și numai dacă Parlamentul de la Londra votează acordul negociat.

Dacă parlamentul britanic nu votează acest acord, UE spune că Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea, ordonat sau nu, până la data de 12 aprilie.

Consiliul European se angajează să aprobe, până la 29 martie 2019, o prelungire până la 22 mai 2019, cu condiția ca acordul de retragere să fie aprobat de Camera Comunelor săptămâna viitoare, arată draftul concluziilor summit-ului distribuit de Donald Tusk.

Având în vedere că Regatul Unit nu intenționează să organizeze alegeri în Parlamentul European, nu este posibilă o extindere după această dată”, se mai afirmă în document.

Dacă Theresa May nu reușește să obțină ratificarea Tratatului de retragere – ceea ce pare în acest moment foarte greu de realizat din cauza ambiției parlamentarilor britanici de a conduce procesul Brexit – ambele părți vor trebui să se pregătească de ieșirea Regatului Unit din UE fără niciun acord.

În proiectul de concluzii, Consiliul declară din nou că UE nu va renegocia termenii de divorț incluși în Tratatul de retragere, pe care l-au convenit cu premierul Theresa May în noiembrie 2018. ”Consiliul European reiterează faptul că nu poate exista nicio redeschidere a negocierilor pe Acordul de retragere convenit între Uniune și Regatul Unit în noiembrie 2018”, este formula din proiectul de concluzii.

O parte din scrisoarea transmisă miercuri lui Donald Tusk de către Theresa May care pare că a tulburat liderii UE este pasajul în care premierul britanic își anunță intenția de a emite o declarație politică suplimentară, care să ofere anumite asigurări alegătorilor din Regatul Unit.

În concluzie, liderii UE încearcă să o împiedice pe Theresa May să submineze Tratatul de retragere. ”Orice angajament, declarație sau alt act unilateral ar trebui să fie compatibil cu litera și cu spritul acordului de retragere”, se precizează în proiectul de concluzii.

Publicat la data de 21.03.2019

ETICHETE

amanare brexit, brexit, conditie, mobi, summit ue

LASATI UN COMENTARIU

Nume
Mail
Comentariul tau

Abonati-va la Newsletter

Opiniile prezentate pe acest site, precum si comentariile la articole cad in responsabilitatea exclusiva a autorilor.
Cronicile - Curs de Guvernare
Termeni și condiții
©Copyright 2010 - 2019 SC Varianta Media SRL