Guvernul polonez ia în considerare emiterea de obligațiuni de apărare deoarece, contrar speranțelor anterioare, sumele cheltuite pentru apărare nu vor fi exceptate de UE de la calculul deficititului, a anunțat ministrul de finanțe Andrzej Domański.
Comisia Europeană, transmite Euractiv, a respins cererea Poloniei de a exclude cheltuielile pentru apărare din procedura de deficit excesiv, propunere pentru care ministrul Domański o susține de luni de zile.
Cheltuielile de apărare nu au (deocamdată) statut special
O astfel de scutire ar fi avantajat mai multe state membre ale UE, dar Polonia ar fi avut cel mai mult de câștigat, deoarece în prezent se confruntă cu presiuni bugetare semnificative din cauza creșterii cheltuielilor pentru apărare.
Posibilitatea de a exclude cel puțin o parte din cheltuielile de apărare ale Poloniei din procedura de deficit excesiv a Uniunii Europene ar fi fost normală, potrivit ministrului polonez de finanțe. În fața refuzului Bruxelles, Polonia ar putea emite obligațiuni de apărare, a anunțat Domański, adăugând că PIB-ul Poloniei este de așteptat să crească cu 3,9% în 2025.
La 19 iunie, Comisia a propus ca Polonia, Franța, Italia, Belgia, Ungaria, Malta și Slovacia să fie plasate sub procedura de deficit excesiv din cauza lipsei de măsuri corective.
Procedura se declanșează atunci când deficitul bugetar al unei țări din UE depășește 3% din PIB sau datoria sa publică depășește 60% din PIB. Scopul este de a se asigura că datoria publică este scăzută sau la niveluri sustenabile.
Polonia își crește în continuare cheltuielile de Apărare
„Cheltuielile pentru apărare sunt prioritatea Poloniei. Anul viitor, voi crește nominal și în raport cu PIB”, a anunțat Andrzej Domański pe X.
Polonia a alocat 4,1% din PIB-ul său pentru apărare în 2024, însumând aproximativ 34,78 miliarde euro. Pentru 2025, Varșovia intenționează să majoreze acest buget la 4,7% din PIB, sau aproximativ 40,43 miliarde euro.
Prin aceast ă mișcare, Polonia își propune să-și păstreze poziția de lider în NATO în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare ca procent din PIB, cu mult peste cerința minimă a Alianței de 2%.
Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz (PSL, PPE) a declarat luna trecută că Polonia și Lituania se așteaptă, de asemenea, ca UE să contribuie financiar la construirea așa-numitului Scut de Est pe liniile Lituaniană și Baltică.
El a susținut că industria armelor ar trebui să fie o prioritate pentru UE și că țările ar trebui să achiziționeze echipamente împreună.
(Citește și: ”Creșterea constantă a cheltuielilor de apărare ale Poloniei începe să pună presiune pe buget. Urmeză costurile de întreținere și operare”)
***