Diplomați europeni dădeau asigurări înainte de alegerile prezidențiale din SUA că UE lucrează la un plan de acțiune în eventualitatea unei victorii a lui Donald Trump în privința poziționării europene față de politicile economice de peste Ocean. După victoria acestuia, Europa pare să fi optat pentru opțiunea riscantă de „așteaptă și vezi”, în defavoarea unor acțiuni preventive, scrie Politico.
Având în vedere că economiile sale cele mai puternice, Franța și Germania, se află în poziții de slăbiciune politică, iar populismul de dreapta este în creștere la granițele sale estice, liderii colectivi ai Uniunii Europene nu au prea multe opțiuni pentru a acționa cu încredere, notează jurnaliștii străini.
Diplomații și oficialii europeni se străduiesc acum să înțeleagă cât de mult din promisiunile de campanie ale lui Donald Trump vor fi implementate efectiv.
După luni întregi de frământări privind securizarea UE și a economiei sale, Bruxellesul așteaptă acum planurile lui Trump, mai ales în ceea ce privește comerțul și securitatea, în loc să anunțe acțiuni preventive care ar putea să-l descurajeze să adopte măsuri dăunătoare, au comentat diplomați și oficiali de rang înalt ai UE.
Arme, bani și tarife
Promisiunile lui Donald Trump că va încheia războiul din Ucraina la începutul administrației sale au provocat îngrijorare în rândul aliaților UE ai Ucrainei cu privire la ceea ce o astfel de schimbare în politica americană ar putea însemna pentru țara devastată de război și pentru continentul pro-Ucraina.
Dar nu doar securitatea și apărarea îi preocupă pe oficialii și diplomații europeni. UE se confruntă cu o criză a costului vieții, pe fondul efectelor pandemiei de Covid-19 și al războiului din Ucraina, iar acum trebuie să se pregătească de potențiale tarife vamale impuse de SUA, care ar putea declanșa noi contracții economice. Trump a promis să impună tarife generalizate de 10% până la 20% asupra bunurilor europene.
Aceste tarife ar genera „pierderi economice profunde”, conform Institutului Kiel pentru Economia Mondială din Germania, care estimează o scădere de până la 0,5% a produsului intern brut al UE și o reducere de 3,2% a producției Germaniei.
Deocamdată, UE așteaptă să vadă în ce măsură se vor materializa amenințările lui Trump.
„Desigur, scenariile sunt analizate și este datoria noastră să ne asigurăm cel puțin că suntem pregătiți”, a declarat ministrul olandez al Comerțului, Reinette Klever. „Dar nu este înțelept în acest moment să facem publice toate aceste scenarii. Nici nu ar fi benefic pentru poziția noastră de negociere.”
(Citește și: ”Planul UE pentru un eventual război comercial cu o administrație Donald Trump”)
***