Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că doreşte să negocieze un acord nuclear cu Iranul şi a trimis o scrisoare conducerii de la Teheran în această săptămână, sugerând discuţii, în condiţiile în care Occidentul se teme că Iranul se apropie de capacitatea de a fabrica arme nucleare, relatează Reuters, citată de News.ro.
„Le-am trimis o scrisoare spunând că sper că veţi negocia, pentru că dacă va trebui să intervenim militar va fi un lucru teribil pentru ei”, a spus Donald Trump într-un interviu pentru Fox Business Network, difuzat vineri.
De la revenirea la Casa Albă, președintele SUA și-a exprimat în mai multe rânduri deschiderea pentru a discuta cu Iranul, iar scrisoarea transmisă săptămâna aceasta reprezintă unul dintre pașii concreți făcuți de administrația sa pentru a începe o eventuală negociere.
Președintele Trump a mai declarat vineri reporterilor de la Casa Albă că anticipează o mişcare pe această temă foarte curând. „Am ajuns pe ultima sută de metri cu Iranul. Acesta va fi un moment interesant. Şi vom vedea ce se va întâmpla. Dar suntem în ultimele momente. Momentele finale. Nu-i putem lăsa să aibă o armă nucleară”, a spus președintele în Biroul Oval.
„Avem o situaţie cu Iranul în care ceva se va întâmpla foarte curând… Să sperăm că putem avea un acord de pace. Ştiţi, nu vorbesc de pe poziţii de putere sau de slăbiciune. Spun doar că aş prefera să văd un acord de pace decât cealaltă (opţiune), dar celălaltă (opţiune) va rezolva problema”, a mai adăugat Donald Trump.
Un Iran nuclear ar putea amenința Israelul și aliații arabi din Golf
Publicaţia iraniană Nour, afiliată principalului organism de securitate al ţării, a respins scrisoarea președintelui american și a catalogat-o drept un „spectacol repetitiv” al Washingtonului.
Întrebat în interviul acordat Fox Business dacă i-a trimis scrisoarea ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, Donald Trump a răspuns: „Da”.
„Există două moduri în care Iranul poate fi tratat: militar sau închei o înţelegere. Aş prefera să fac o înţelegere, pentru că nu vreau să fac rău Iranului. Sunt oameni grozavi”, a declarat Trump la Fox Business.
În interviul realizat joi, Trump a spus că a trimis scrisoarea „ieri”, adică miercuri.
Iranul nu a primit încă scrisoarea, a anunțat vineri misiunea Iranului la Naţiunile Unite din New York.
Oficialii occidentali se tem că un Iran înarmat nuclear ar putea ameninţa Israelul şi producătorii de petrol arabi din Golf şi ar putea declanşa o cursă regională a înarmărilor.
Rusia a propus o mediere în discuțiile dintre SUA și Iran. Noul președinte iranian a promis populației sale un acord precum cel din 2015
Trump ar putea încerca o deschidere diplomatică pentru a profita de ceea ce oficialii americani consideră a fi un Iran slăbit.
Grupările susţinute de Iran în Orientul Mijlociu – militanţii palestinieni Hamas din Gaza şi luptătorii Hezbollah din Liban – au fost puternic degradate de forţele israeliene, iar Bashar al-Assad din Siria, care era un aliat al Teheranului, a fost răsturnat de la putere de rebeli.
Anul trecut, loviturile israeliene asupra instalaţiilor iraniene, inclusiv asupra unor fabrici de rachete şi asupra apărării aeriane, ca represalii pentru atacurile iraniene cu rachete şi drone, au redus capacităţile militare convenţionale ale Teheranului, potrivit oficialilor americani şi experţilor externi.
Administrația Trump şi-a reluat campania de presiune maximă asupra Iranului, care include eforturi de a reduce la zero exporturile sale de petrol pentru a aduce Teheranul la negocieri. Oficialii iranieni au semnalat însă vineri că nu vor discuta cu SUA atâta timp cât America aplică o strategie de presiune maximă.
Cu toate acestea, noul președinte iranian, Masoud Pezeshkian, a ajuns vara trecută la putere inclusiv pe fondul unei promisiuni de a negocia un acord cu marile puteri vestice similar cu acordul nuclear din 2015.
Rusia s-a oferit să medieze între Statele Unite şi Iran, a declarat marţi pentru Reuters o sursă cu informații despre discuţii, iar Kremlinul a promis să facă eforturi pentru a facilita o soluţie pașnică la tensiunile legate de programul nuclear al Teheranului.
Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a discutat cu ambasadorul iranian Kazem Jalali despre eforturile internaţionale de soluţionare a situaţiei din jurul programului nuclear iranian, a declarat vineri Ministerul rus de Externe.
(Citește și: ”Donald Trump amenință Rusia cu sancțiuni: ”Rusia și Ucraina, așezați-vă la masa negocierilor acum, înainte să fie prea târziu””)
***