fbpx

8 martie, 2025

Administrația președintelui american Donald Trump ia în considerare mutarea unor contingente semnificative de forțe militare americane din Germania în Europa de Est, scrie The Telegraph.

160.000 de militari americani activi sunt staționați în afara SUA, un număr mare dintre aceștia aflându-se în Germania. Potrivit sursei citate, administrația Trump analizează posibilitatea relocării a aproximativ 35.000 de militari activi din Germania în Ungaria și posibil în țările baltice.

Trump ar fi nemulțumit că europenii susțin de o manieră categorică poziția Ucrainei, percepută a favoriza continuarea războiului

Președintele american a insistat în repetate rânduri că Europa trebuie să-și asume mai mult responsabilitatea pentru propria apărare. Totodată, președintele american este nemulțumit de faptul că țările europene favorizează continuarea războiului din Ucraina, conform surselor The Telegraph, care punctează și faptul că SUA „subvenționează integral apărarea Germaniei”.


Oficial, Brian Hughes, un purtător de cuvânt pentru securitatea națională a SUA, a declarat: „Deși nu este iminent niciun anunț oficial, armata americană ia întotdeauna în considerare redistribuirea trupelor în întreaga lume pentru a răspunde cel mai bine amenințărilor actuale la adresa intereselor noastre”.

În ianuarie, presa internațională a scris că președintele intenționa să reducă numărul trupelor americane din Europa cu circa 20%, pe lângă o solicitare pentru o „contribuție financiară” pentru activitatea trupelor rămase pe continent.

Și în timpul primului său mandat, Trump a ordonat retragerea a aproape 12.000 de soldați americani din Germania, unde SUA dețin mai multe baze militare majore, inclusiv Ramstein Air Base, sediul Comandamentului European al SUA. Măsura a fost ulterior suspendată de Joe Biden.

În ce privește relocarea forțelor americane, The Telegraph scrie că Donald Trump analizează posibilitatea trimiterii lor în Ungaria, țară care a menținut relații apropiate atât cu oficialii administrației Trump cât și cu Rusia și care s-a opus adesea sancțiunilor impuse Moscovei de Uniunea Europeană.

La summitul de urgență al UE desfășurat joi la Bruxelles, premierul Ungariei, Viktor Orban, a votat împotriva unui angajament de sprijinire a Ucrainei, care a fost susținut de toate celelalte state membre.

Trupele americane ar putea fi concentrate în țările NATO care și-au crescut cheltuielile pentru apărare


În plus, scrie publicația britanică, se pare că administrația Trump ia în considerare reorganizarea prezenței trupelor americane în Europa, concentrându-le în țările NATO care și-au crescut cheltuielile pentru apărare.

Acest plan face parte dintr-o strategie a administrației sale de reformare a angajamentului SUA în NATO, favorizând statele care contribuie mai mult la bugetul apărării.

Președintele Trump a criticat în repetate rânduri țările NATO care nu ating obiectivul NATO de cheltuieli militare anuale de 2% din PIB, acesta spunând că discrepanța pune o povară financiară nedreaptă asupra Statelor Unite.

Statele europene își consolidează propria apărare

Temându-se că SUA pun sub semnul întrebării angajamentele pentru securitatea Europei, liderii europeni au discutat în ultimele zile variante pentru a-și întări propriile capacități de apărare. În ceea ce privește planul de încetare a focului și menținere a păcii, 20 de țări ar susține planul lui Keir Starmer, premierul britanic, de a desfășura trupe de menținere a păcii în Ucraina ca parte a unui acord post-război.

De asemenea, în Germania, cele două partide care urmează să formeze viitorul guvern au convenit să relaxeze restricțiile constituționale privind împrumuturile, permițând cheltuieli de un trilion de euro (1,08 trilioane de dolari) pentru apărare și infrastructură în următorii ani. Aceasta reprezintă o schimbare majoră în politica economică a Germaniei, care istoric a manifestat aversiune față de îndatorare și a menținut o disciplină fiscală strictă.

(Citește și: ”Summit extraordinar privind apărarea europeană: Undă verde pentru creșterea cheltuielilor de înarmare/ Ungaria s-a opus sprijinului militar pentru Ucraina”)


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: