vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 iulie, 2012

Președintele susepndat, Traian Băsescu, a cerut, vineri, Curții Constituționale să soluționeze un conflict juridic dintre Parlament și șeful statului.

”Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis vineri, 6 iulie a.c., preşedintelui Curţii Constituţionale o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte”, a informat Administrația Prezidențială.

Majoritatea parlamentară constituită în jurul USL a decis vineri suspendarea din funcție a președintelui Traian Băsescu.


Ulterior, într-o conferinţă de presă, Băsescu a explicat conflictul juridic prin faptul că este neconstituţional unul dintre motivele suspendării sale din funcţie potrivit căruia preşedintele nu mai poate rămâne la Cotroceni, dacă a pierdut susţinerea în Legislativ sau simpatia în rândul electoratului.

”Marele argument al suspendacilor este legat de faptul că nu mai am popularitate. Acest lucru nu justifică suspendarea preşedintelui, care are mandat fix de cinci ani, în urma unor alegeri câştigate. Sunt puţini preşedinţi care îşi menţin procentul de 51% susţinere, simpatie în electorat. Mai mult, dacă îţi asumi alături de guvern şi de majoritatea parlamentară a momentului şi trecerea cu ţara prin criză, este greu să rămâi la 51%. De aceea această abordare este complet falsă. Mandatul preşedintelui este pentru cinci ani. Aduceţi-vă aminte ce procentaj mai avea George Bush înainte de alegeri şi nu s-a apucat nimeni să-l suspende sau să-l revoce cu un an sau doi înainte. De aceea am considerat ca am obligaţia ca şef al statului să probez că ştiu să utilizez toate instrumentele constituţionale pentru apărarea funcţiei, nu pentru apărarea scaunului lui Traian Băsescu”, a spus liderul de la Cotroceni.

El a precizat, însă, că este sigur că va merge la referendumul privind demiterea preşedintelui, dar vrut să epuizeze căile legale de atac.

”Nu ţin de scaun, dar ca şi în 2007, când am atacat hotărârea de suspendare, şi acum am obligaţia ca preşedinte în funcţie să epuizez toate soluţiile constituţionale pentru descrierea, dacă vreţi, a unui abuz de exact acelaşi tip ca cel din 2007”, a mai explicat Traian Băsescu.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: