joi

28 martie, 2024

18 octombrie, 2013

Statul român trebuie să deţină dreptul de preempţiune la cumpărarea resurselor exploatate, fie că este vorba despre aur, cupru, uraniu, a declarat vineri preşedintele Traian Băsescu, la emisiunea EVZ, de la B1TV.

Șeful statului s-a referit la în principal la chestiunile care au ținut agenda publică a ultimelor săptămâni: protestele de la Vaslui împotriva instalării de către Chevron a unei sonde de explorare pentru gazele de șist și privatizarea eșuată a CFR Marfă.

Despre gazele de şist

  • Preşedintele s-a declarat din nou în favoarea exploatării gazelor de şist şi a confirmat că există un interes din partea Gazprom şi a Rusiei pentru ca România să nu exploateze resursele din Marea Neagră şi gazele de şist.
  • Traian Băsescu a refuzat să spună dacă există acţiuni concrete ale celor două pentru împiedicarea exploatării gazelor de şist.
  • Statul nu are capacitatea de a exploata resursele naturale, de aceea este nevoie de companii, iar aceste resurse sunt tot mai puţine, a mai explicat preşedintele.
  • Traian Băsescu are totuşi „o rezervă de exprimare”  faţă de subiectul exploatării gazelor de şist, din cauza „faliei” create între cei pro şi cei contra.
  • Cât despre protestele localnicilor din Pungeşti, Traian Băsescu spune că jandarmii au acţionat legal, problema este cu protestele din Capitală, care blochează circulaţia. Protestarii trebuie să înţeleagă că au dreptul să protesteze, dar nu să blocheze circulaţia, a adăugat preşedintele.
  • Potrivit lui Traian Băsescu, toate aceste proteste care au loc în ţară, împotriva gazelor de şist sau a exploatării de la Roşia Montană, îşi au cauza în „minciuna” electorală a USL, de pe vremea când era în Opoziţie, a declarat preşedintele. Acum se decontează acele minciuni.
  • Oamenilor trebuie să li se spună că resursele ţării se diminuează de la un an la altul, iar dacă nu găseşte altele, „România va importa tot mai mult şi va deveni tot mai dependentă de cineva care a demonstrat că poate închide robinetul oricând”, Rusia, care e o mare putere, a explicat şeful statului.

Despre eşecul privatizărilor Oltchim şi CFR Marfă

  • Potrivit lui Traian Băsescu, premierul Ponta ştia că Dan Diaconescu nu are bani pentru cumpărarea Oltchim, după cum ştia că GFR nu are bani pentru CFR Marfă.
  • În primul caz , premierul Victor Ponta „i-a sacrificat pe cei de la Oltchim” din interese politice, iar în cazul CFR Marfă, prim-ministrul „a vrut să-şi ajute un prieten, un amic, dar a ieşit prost”. Acesta este adevărul despre secretele din spatele încercării de privatizare a CFR Marfă, nu ceea ce spunea fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, că vânzarea s-a făcut de „ochii FMI”, a spus Traian Băsescu.
  • Miza încercării de prelungire a termenului de privatizare a fost pentru ca GFR să găsească finanţare.
  • Dacă s-ar fi prelungit termenul de privatizare, adică s-ar fi modificat condiţiile şi în această ultimă etapă de vânzării, atunci România s-ar fi compromis total, a declarat preşedintele.
  • Traian Băsescu este convins că privatizarea CFR Marfă va fi una de succes, „ca la carte”, cu o singură codiţie – compania să fie prezentată în toate marile centre financiare ale lumii, şi să nu se mai meargă doar pe anunţ publicat în trei ziare româneşti.
  • „Ce vă pot spune cu certitudine este că ceea ce vor face de acum înainte va fi o privatizare ca la carte”.
  • „CFR Marfă are un potenţial uriaş”, a spus Traian Băsescu.

Acordul pentru retragerea prin România a trupelor americane din Afganistan

  • Acordul pentru retragerea prin România a trupelor americane din Afganistan este un lucru bun,  a spus preşedintele, care a adăugat că este la zi cu acest subiect şi a confirmat că acordul de principiu a fost dat, au mai rămas doar detalii de stabilit.
  • Transferul prin România al trupelor americane din Afganistan este mult mai important decât situl de la Deveselu, din punct de vedere logistic, fiindcă este vorba de toată tehnica de luptă de acolo a SUA, a explicat preşedintele.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: