Decontarea serviciilor de radioterapie pentru pacienții oncologici a fost extinsă la toate tipurile de radioterapie, indiferent de localizarea tumorii, conform unei ordonanțe de urgență aprobate miercuri. Același document actualizează tarifele de radioterapie, care sunt la nivelul stabilit în 2015.
Măsurile sunt adoptate în urma solicitărilor venite din partea sistemului medical, a furnizorilor de astfel de servicii şi a asociaţiilor de pacienţi.
„În ceea ce priveşte pacienţii cu cancer, sunt câteva măsuri care se referă strict la această categorie de pacienţi. În primul rând, este vorba de extinderea decontării la toate toate tipurile de servicii de radioterapie pentru pacienţii oncologici, indiferent de localizarea tumorii”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la finalul ședinței Executivului.
„Bugetul alocat pentru derularea programelor naționale de sănătate curative nu a permis actualizarea” tarifelor
Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice a fost implementat de către CNAS și derulat de furnizorii de servicii de radioterapie aflați în relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate începând cu anul 2015, dată de la care tarifele nu au mai fost revizuite.
Serviciile de radioterapie stereotactică prevăzute în Planul de prevenire și combatere a cancerului în România au fost elaborate și fundamentate de către Ministerul Sănătății, respectiv Comisia de specialitate, fiind implementate începând cu 1 octombrie 2023.
Tarifele serviciului de radioterapie iradiere corporală și derivate a fost fundamentat raportat la tariful serviciului de radioterapie tip IMRT existent din anul 2015, întrucât „în anul 2023 constrângerile bugetare nu au permis revizuirea tarifelor celorlalte servicii de radioterapie inclusiv a serviciului de tip IMRT”, arată Nota de fundamentare a OUG aprobate miercuri.
„Bugetul alocat pentru derularea programelor naționale de sănătate curative de către CNAS nu a permis actualizarea acestora”, se mai precizează în document.
****