10 aprilie, 2025

Creditul de consum s-a temperat în ultimele patru luni, soldul total (lei + euro) pe acest tip de finanțare stagnând în perioada noiembrie 2024 – februarie 2025 la nivelul record de 80 de miliarde de lei atins în noiembrie, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).

În ciuda stagnării soldului total, Eugen Sinca, economist la BCR, menționează că volumul finanțărilor noi pentru consum rămâne unul pozitiv în prima parte a anului, în ciuda frânării ritmului de creștere al împrumuturilor populației. În 2024 volumul finanțărilor noi pentru consum a fost unul record, de 47 de miliarde de lei, acesta fiind cel mai bun an din 2007 încoace în materie de sprijin bancar pentru consumul populației.


Datele pe luna februarie par să indice către o ușoară revenire a românilor spre creditul de consum, cu un avans de 500 de milioane al soldului finanțărilor în lei, de la 74,73 miliarde în ianuarie, la 75,26 miliarde în februarie.

„Producția de credite pentru consum este puternică, susținută de standarde de creditare relaxate și de o scădere a ratelor dobânzilor de aproape 2 puncte procentuale pentru creditele noi, în ultimul an, ca urmare a surplusului amplu de lichiditate din sistemul bancar”, explică Eugen Sinca într-un raport de analiză.

Creditarea este sprijinită de excesul de lichiditate din bănci

Excedentul de lichiditate menționat de Sinca a crescut în martie la 33,8 miliarde de lei, martie fiind a treia lună de creștere consecutivă după o scădere semnificativă în final de 2024.

(Citește și: ”Fluvii de bani în bănci: Surplusul de lichiditate din sistemul bancar a crescut la 34 mld. lei”)

Acest excedent de lichiditate din bănci este principala sursă de finanțare a agenților economici și a gospodăriilor ce formează economia reală și care contractează credite bancare. Pe partea creditării persoanelor fizice și a gospodăriilor, creditele de consum sprijină puternic comerțul și activitatea de business.

Ca exemplu, soldul creditelor de consum acordate gospodăriilor s-a majorat puternic în 2024, pe fondul scăderii dobânzilor în final de 2023 și început de 2024, care a permis un boom al finanțărilor noi pentru consum, cu un record al creditelor noi de 47 miliarde de lei anul trecut.

Temperare a ritmului anual de creștere pe creditul de consum – Scăderi de dobândă de la BNR ar putea ieftini creditul


În ansamblu, soldul total al creditelor de consum acordate gospodăriilor s-a majorat cu 11,38 miliarde de lei în ultimul an (februarie 2025 vs. februarie 2024), la un total de 80,24 miliarde de lei și cu o rată de creștere anuală de 2 cifre, respectiv de 17%, cea mai mare din ultimii ani, dar mare parte din avansul soldului vine din perioada de dinaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, care au introdus România într-o perioadă de incertitudine mai mare.

Mare parte din creditul de consum este credit în lei, al cărui sold a crescut în ultimul an (februarie 2025 vs. februarie 2024) cu 12,5 miliarde. În aceeași perioadă, creditul de consum în euro a scăzut puternic, cu 18%.

Pe total, soldul creditului total (consum + ipotecar) acordat populației la final de februarie a ajuns la 190,94 miliarde de lei, o creștere din nou modestă față de luna octombrie 2024, când creditul acordat populației se situa la 188,1 miliarde de lei. Față de ianuarie, creșterea soldului total este de 1 miliard de lei, creditul pentru locuințe contribuind de asemenea la temperare, cu un avans de doar 1,9 miliarde de lei față de octombrie 2024, cu o dinamică anuală modestă, de 4,8%.

Haosul electoral a afectat apetitul pentru consum al românilor – Încetinire majoră a ritmului de creștere a comerțului cu amănuntul

Haosul electoral din finalul lui 2024 a afectat per total încrederea și apetitul de consum al populației, conducând la o ușoară reducere a cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul. Mai multe sondaje ale Comisiei Europene au indicat că gospodăriile din România sunt relativ optimiste în ceea ce privește situația lor financiară, după majorările de venituri semnificative din 2024 (rată de creștere de 2 cifre), dar și că intențiile pentru achiziții majore s-au mai temperat.


În același timp, dobânzile medii anuale efective (DAE) la creditele de consum noi în lei au crescut ușor în ultimele luni, de la un minim de 10,2% în iulie 2024 la 10,79% în noiembrie și cel mai recent la 11,12% în februarie 2025. La început de 2024, dobânzile la creditele noi de consum erau la 13%.

Creșterea DAE ar putea să tempereze în continuare ritmul de creștere al creditelor de consum, în timp ce semnale mai clare de la BNR privind scăderi de dobândă din a doua parte a anului ar putea conduce la scăderea DAE și la creșterea atractivității creditului de consum.

Pe acest fundal, cifra de afaceri a companiilor din comerțul cu amănuntul înregistra în februarie 2025 o creștere de 3,3% față de februarie 2024, mult temperată față de creșterea anuală de 9,2% din noiembrie 2024 față de noiembrie 2023.

Mărfurile nealimentare și mai precis bunurile de folosință îndelungată au înregistrat și înregistrează cea mai mare creștere, cu un plus de 5,9% în februarie 2025 față de februarie 2024, dar mult sub creșterea de peste 14% din noiembrie 2024 față de noiembrie 2023.


De cât de bine merge consumul depinde și dinamica veniturilor bugetare și practic nivelul la care se cifrează bugetele bugetare în acești ani cu cheltuieli rigide și îndatorare ridicate.

Per total, conform datelor BNR aferente primelor două luni ale anului 2025, dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat a continuat să se mărească, ajungând la 9,4% în februarie, de la 8,8% în decembrie 2024, în condițiile în care creditul acordat societăților nefinanciare și-a accelerat creșterea, contrabalansând frânarea ritmului de creștere al împrumuturilor populației.

(Citiți și: ”România – lider regional la consumul individual efectiv, indicator al bunăstării materiale a populației”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: