miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 noiembrie, 2020

Datele înregistrate pe parcursul procesului electoral nu vor putea fi modificate sau alterate, nici măcar de administratorii acestuia, datorită tehnologiei de tip blockchain pe care Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a implementat-o în prmeieră la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

„Acest sistem de tip blockchain a fost utilizat prima dată în 2008 la criptomonede și deschide premisele unei dezvoltări a sistemului de vot electronic și online pentru că acestea pe astfel de sisteme se bazează ca finalitate în transparența și în creșterea siguranței acestui sistem de vot. Sistemul acela de la secția de votare, tableta și sistemul informatic de centralizare a proceselor verbale vor asigura o transparență crescută prin publicarea pe platforma voting.aep.ro a unor informații mai sigure și mult mai complete”, a declarat duminică Florin Mitulețu, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP).

Atât Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), cât și Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV) au fost adaptate la specificul alegerilor parlamentare.


„Tehnologia blockchain, folosită în nenumărate industrii, constă în calcularea unor amprente digitale unice și nerepetabile, care se reactualizeză din 5 în 5 secunde. O eventuală modificare a informației generează o nouă amprentă, făcând schimbarea vizibilă. Pe scurt, tehnologia blockchain formează un lanț de încredere pe fluxul de informație în care orice modificare este vizibilă”, conform explicațiilor oferite într-un comunicat al STS.

Atât datele din SIMPV, cât și datele din SICPV vor putea fi verificate pe site-ul web dedicat – https://voting.roaep.ro, în care vor fi prezentate, în timp real, informațiile înregistrate și detaliile acestora.

STS a predat sistemele informatice către AEP, pentru a fi testate și auditate.

După testarea celor două sisteme, de către INS și AEP, și implementarea eventualelor cerințe suplimentare, pe data de 1 decembrie, „se va încheia acceptanța pentru SIMPV și se va preda AEP codul sursă al SICPV, care va fi utilizat pe timpul procesului electoral”.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: