Tarifele vamale „în oglindă” pe care administrația președintelui Trump ar urma să le impună de la 2 aprilie ar putea majora rata medie a taxelor vamale aplicate bunurilor importate de Statele Unite ale Americii de la 2% la o rată medie a tarifului de aproximativ 16-17%, conform unor estimări ale institutului BudgetLab al Universității Yale.
În ceea ce privește România, analiza BudgetLab, care estimează cum vor arăta tarifele protecționiste pe care dorește președintele Donald Trump să le aplice, rata medie a taxelor vamale aplicate bunurilor exportate de țara noastră către SUA ar putea crește semnificativ, la 19,7%.
Exporturile României către SUA
O creștere abruptă a tarifului mediu ar putea afecta exporturile României către SUA, care au crescut în ultimii ani, în special în sectoare precum componente auto, produse farmaceutice, electronice și produse agricole, depășind în 2024 suma de 2 miliarde de dolari. Valoarea exporturilor face ca SUA să fie unul din cei mai importanți parteneri comerciali non-UE ai României.
În același timp, România importă din SUA produse energetice, echipamente de înaltă tehnologie, aparatură medicală și tehnologii de apărare, ducând valoarea relațiilor comerciale cu SUA la o valoare totală de 3,4 miliarde de dolari.
Tarifele nu vor mai acoperi sectoarele auto, de semiconductori și produse farmaceutice. UE ar fi oricum lovită puternic, iar efectele vor fi recesionare, cu potențial inflaționist
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat în mai multe rânduri, de la preluarea mandatului, că intenționează să impună tarife vamale de 25% pentru toate importurile de automobile în SUA și tarife similare pentru microprocesoare și produse farmaceutice. Aceste tarife ar urma însă să fie amânate, nemaintrând în vigoare de la 2 aprilie.
(Citește și: ”Donald Trump renunță la tarifele pe mașini, semiconductori și farma: 2 aprilie, când vor fi anunțate tarifele „în oglindă”, va fi „Ziua Eliberării”. Negocieri pentru evitarea războiului comercial”)
În ciuda faptului că nu este clar la momentul actual dacă amenințarea se va transforma în taxe vamale efectiv aplicate sau vorbim încă despre negocieri, având în vedere că tarifele vizează în special țările UE și Comisia Europeană a amânat joi majorarea tarifelor de 50% pe whisky american pentru facilitarea unor negocieri comerciale, analiza BudgetLab arată că cele mai afectate ar urma să fie țările scandinave, care au o cultură protecționistă de lungă durată.
În graficul următor se poate observa la ce nivel ar urma să ajungă tarifele pentru bunurile de import din anumite țări.
Momentan, instituțiile americane și consilierii economici ai lui Donald Trump au fost mandatați să elaboreze pentru fiecare țară planuri pentru aceste tarife vamale în oglindă, care ar trebui să fie egale cu nivelul la care sunt taxate bunurile americane de către partenerii comerciali ai SUA. Conform itinerariului propus de oficialii administrației Trump, Departamentul pentru Comerț ar urma să îi pună pe masă președintelui SUA un ordin executiv la data de 2 aprilie, cu posibilitatea ca ele să intre în vigoare din 3 aprilie.
Notă: Noile tarife ar urma să ia în calcul și taxa pe valoare adăugată (TVA), cu toată că TVA este o taxă pe consum prin care guvernele lumii (aproximativ 170 de țări aplică TVA) se finanțează, nu o taxă care oferă țării care o aplică un avantaj competitiv. Totodată, vor fi luate în calcul și eventuale politici de management ale monedei naționale, acolo unde există un posibil efect de disipare a efectului tarifelor prin devalorizare.
Tariful mediu aplicat de SUA importurilor de bunuri va ajunge la cel mai ridicat nivel post-1945
Creșterea tarifelor ar putea produce o recesiune inflaționistă în SUA similară cu cea din debutul anilor 1970 (șocul petrolier), din moment ce prețurile de consum vor trebui ajustate – ajustare one-off, în primă fază, dar cu potențial perturbator pe viitor – pentru a include noile niveluri ale taxelor vamale, reducând în același timp venitul disponibil al americanilor pentru alte cheltuieli. În SUA, consumul reprezintă undeva la 70% din PIB.
Creșterea planificată a tarifelor ar putea duce tariful mediu aplicat de SUA importurilor la cel mai ridicat nivel de după cel de-al Doilea Război Mondial încoace (proxy veniturile vamale ca procent din importuri).
Vârful la care a ajuns tariful mediu de import în Statele Unite a fost de 20%, la mijlocul anilor ’30, de unde s-a redus gradual în anii ce au urmat celui de-al Doilea Război Mondial. Taxele vamale au început să fie majorate în 2018 de prima administrație Trump și au fost menținute în vigoare de președintele Joe Biden.
Principalele efecte asupra SUA. Mai toate negative
Modelarea realizată de BudgetLab Yale, care este construită pe scenariul în care se egalizează tarifele, inclusiv prin luarea în considerare a TVA, iar țările vizate răspund sau nu prin aplicarea de noi tarife, spune că următoarele efecte s-ar manifesta asupra SUA:
- Tariful mediu aplicat bunurilor importate ar crește cu echivalentul a 13 puncte procentuale, la un nivel efectiv de 16-17%, cel mai ridicat din 1937 încoace
- Nivelul efectiv al prețurilor de consum ar crește cu între 1,7% (scenariul fără măsuri de retorsiune) și 2,1%, echivalentul unei pierderi per gospodăria medie din SUA cuprinse între 2.700 și 3.400 de dolari
- PIB-ul real al SUA ar fi lovit cu între 0,6% și 1,0% în 2025, iar pe termen lung economia americană ar fi afectată de o manieră persistentă, cu o pierdere anuală de „potențial” cuprinsă între 0,3% și 0,6%, echivalentul a 100-175 de miliarde de dolari anual
- Pe următorii 10 ani, tarifele ar asigura venituri bugetare cumulate cuprinse între 2,7 și 3,5 trilioane de dolari, dar impactul (dinamic) negativ rezultat din taxarea superioară a consumului și din aplicarea de măsuri tarifare de retorsiune ar reduce per total aceste venituri cu între 200 și 400 de miliarde de dolari, la nivel cumulativ
- Cele mai afectate ar fi gospodăriile cu venituri mici, în contextul în care implementarea de tarife este o mișcare regresivă, care mută povara fiscală de pe plătitorii de taxe pe cei mai săraci dintre americani
- Articolele de îmbrăcăminte și electronicele ar fi cele mai afectate categorii de produse și bunuri de larg consum. Automobilele și farmaceuticele ar înregistra și ele majorări semnificative de prețuri, peste media istorică.
Negocieri la Washington pentru evitarea unui război comercial cu UE
Oficialii europeni au făcut mai multe vizite la Washington în ultimele săptămâni pentru discuții și negocieri comerciale cu SUA. Propunerile Comisiei pentru a evita declanșarea unui război comercial SUA-UE se numără scăderea tarifelor vamale aplicate de Europa autovehiculelor americane de la 10% la 2,5% precum și majorarea achizițiilor de LNG american și armament.
Oficialii Uniunii Europene au catalogat în repetate rânduri tarifele vamale ale SUA drept „nejustificate”, aceștia afirmând totodată că UE este pregătită să reacţioneze „ferm şi rapid” dacă acestea se concretizează.
(Citește și: ”Mario Draghi: „Uitați de SUA – Europa și-a pus singură tarife vamale””)
***