13 aprilie, 2025

Administrația Donald Trump exceptează de la aplicarea noilor tarife smartphone-urile, computerele și alte produse electronice importate în mare parte din China, oferind astfel un mare avantaj firmelor de tehnologie precum Apple, care se bazează pe produse importate.

Într-o notificare adresată expeditorilor, agenția vamală și de protecție a frontierelor din SUA a publicat o listă a codurilor tarifare excluse de la taxele de import, cu efect retroactiv de la ora 12:01 a.m., 5 aprilie, scrie Reuters.

Scutirile se aplică produselor electronice importate în Statele Unite din China, căreia Donald Trump i-a impus taxe vamale de 145%, relatează.


Lista cuprinde 20 de categorii de produse, inclusiv codul larg 8471, folosit pentru toate calculatoarele, laptopurile, unitățile de disc și prelucrarea automată a datelor.

De asemenea, sunt exceptate dispozitivele semiconductoare, echipamentele, cipurile de memorie și descktopurile cu ecran plat.

Notificarea nu oferă nicio explicație pentru această mișcare, dar excluderea oferă un respiro binevenită marilor firme de tehnologie precum Apple, Dell Technologies și mulți alți importatori.

Acțiunea lui Trump exclude, de asemenea, electronicele specificate din tarifele sale „de bază” de 10% asupra bunurilor din majoritatea țărilor, altele decât China, ușurând costurile de import pentru semiconductorii din Taiwan și iPhone-urile Apple produse în India.

Aceste decizii oferă un respiro consumatorilor americani, care riscau să se confrunte cu o creștere semnificativă și bruscă a prețurilor la aceste produse populare.

Apple – 600 de tone de iPhone-uri aduse cu avionul, din India


Gigantul tehnologic Apple a închiriat zboruri de marfă pentru a transporta 600 de tone de iPhone-uri , sau până la 1,5 milioane de unități, în Statele Unite din India, după ce a intensificat producția acolo în efortul de a evita tarifele impuse de președintele Donald Trump.

Prețurile iPhone-urilor în SUA ar fi urma să crească semnificativ, întrucât Apple se bazează în mare parte pe importurile din China, principalul centru de producție al dispozitivelor, care a fost supus unei taxe vamale de 125%, după decizia de săptămâna trecută a președintelui Donald Trump.

Aproximativ șase avioane cargo cu o capacitate de 100 de tone fiecare au plecat din India începând cu luna martie, unul dintre ele chiar în această săptămână, când noile tarife au intrat în vigoare.

Greutatea ambalată a unui iPhone 14 cu cablul de încărcare este de aproximativ 350 grame, potrivit măsurătorilor Reuters, ceea ce înseamnă că cele 600 de tone transportate ar corespunde la circa 1,5 milioane de iPhone-uri, luând în calcul și greutatea ambalajelor.

Războiul comercial SUA – China

Apple vinde peste 220 de milioane de iPhone-uri anual la nivel global, iar firma de cercetare Counterpoint estimează că în prezent o cincime din importurile de iPhone în SUA provin din India, restul din China.


Trump a crescut în mod constant tarifele asupra Chinei, ajungând la 125% miercuri, față de 54% anterior.
La acest nivel, prețul unui iPhone 16 Pro Max de top (1.599 USD) ar fi crescut la 2.300 USD, potrivit calculelor firmei Rosenblatt Securities.

Războiul comercial inițiat de Donald Trump s-a transformat într-un duel când, miercuri, președintele american a anunțat taxe vamale suplimentare de 125% pentru China, chiar în momentul în care el acorda o amânare altor aproximativ șaizeci de parteneri comerciali, care au fost scutiți de suprataxele sale punitive pentru 90 de zile.

Beijingul a ripostat vineri anunțând că își majorează taxele vamale pentru toate produsele americane care intră pe teritoriul său la 125%, măsură intrată în vigoare de sâmbătă.

În pofida escaladării războiului comercial între cele două mari economii ale lumii, Trump s-a declarat vineri „optimist” în privința unui acord cu Beijingul, potrivit Casei Albe.

„Președintele a spus clar că este foarte deschis la ideea unui acord cu China”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.


Ofensiva vamală lansată de Donald Trump urmărește, potrivit președintelui american, relocarea activităților industriale în Statele Unite.

(Citește și: China majorează la 125% tarifele impuse SUA. Xi Jinping: „Nu există câștigători într-un război tarifar”)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: