Statele Unite vor reduce tariful „de minimis” pentru pachetele de valoare mică importate din China conform unui ordin executiv al Casei Albe, detensionând și mai mult declanșarea unui război comercial devastator între cele mai mari economii ale lumii.
Anunțul vine la câteva ore după ce Beijingul și Washington au încheiat un armistițiu în disputa tarifelor, după discuțiile din weekend de la Geneva, ambele părți fiind de acord să anuleze creșterile de tarife reciproce impuse la începutul lunii aprilie, relatează Reuters.
În luna februarie, președintele Donald Trump pusese capăt excepției de minimis și impusese o taxă de 120% din valoarea coletului sau o taxă fixă de 200 dolari dacă taxa vamală era mai mică – care erau programate să intre în vigoare în iunie
Deși în declarația lor comună dată la Geneva nu au fost menționate taxele de minimis, ordinul emis de Casa Albă prevede că aceste taxe vor fi reduse de la 120% la 54%, și o taxă fixă de 100 de dolari, începând de la 14 mai.
Excepția de minimis de până în februarie, exploată de comercianții online chinezi
Înainte de creșterea tarifelor din luna februarie, excepția de minimis, pentru bunurile cu o valoare de până la 800 de dolari expediate din China prin intermediul serviciilor poștale, permitea intrarea în Statele Unite fără plata taxelor vamale și practic fără să fie supuse controalelor.
În luna februarie, președintele Donald Trump a pus capăt excepției de minimis și a impus o taxă de 120% din valoarea coletului sau o taxă fixă de 200 dolari dacă taxa vamală era mai mică – care erau programate să intre în vigoare în iunie – argumentând că de această facilitate abuzează companii chineze precum Shein și Temu și alte firme de comerț online, precum și traficanții de fentanil și alte mărfuri ilicite.
Numărul transporturilor care intră în SUA prin prin canalul scutit de taxe a explodat în ultimii ani, peste 90% din toate coletele venind prin canalul de minimis. Dintre acestea, aproximativ 60% provin din China, în frunte cu comercianții cu amănuntul care vând direct către clientul final, cum ar fi Temu și Shein.
În ordinul executiv emis luni, Casa Albă specifică că tarifele reduse vor intra în vigoare de la ora 00:01, în 14 mai 2025. Taxa fixă de 200 de dolari va fi de asemenea înlocuită fiind cu cea redusă la 100 de dolari.
Era cea mai generoasă excepție de minimis din lume
Regula de minimis a SUA, care datează din 1938, a fost ținta unor critici tot mai mari din partea parlamentarilor democrați și republicani. Aceștia au considerat-o o lacună legislativă care permite produselor chineze să inunde Statele Unite și să submineze industriile americane, servind totodată drept canal de contrabandă, pentru drogurile ilegale și substanțe chimice precursoare ale acestora.
De minimis, un termen juridic care se referă la chestiuni de mică importanță și care descrie renunțarea SUA la procedurile și tarifele vamale standard, a fost una dintre cele mai generoase scutiri de taxe din lume: pragul de minimis al UE, de exemplu, este de 150 de euro (156 de dolari).
Perioadă de respiro
Prin acordul încheiat la Geneva tarifele s-au redus atât pentru Statele Unite, cât și pentru China cu 115 puncte procentuale, la 10%, respectiv 30%, pentru o perioadă de cel puțin 90 de zile.
Suspendarea tarifelor va oferi comercianților online precum Shein și Temu o perioadă de respiro pentru a-și adapta afacerile, spun experții din industrie, deoarece comercianții online vor folosi probabil acest răstimp pentru transporturile en-gros și a-și reaproviziona depozitele din SUA.
Printre marii beneficiari ai măsurii de minimis se numără comercianții online care expediază mărfuri în principal din China, cum ar fi Shein, Temu și AliExpress al Alibaba. Creșterea lor a determinat Amazon să lanseze propriul serviciu de curierat, Haul, permițând comercianților de pe marketplace să expedieze accesorii și alte articole la 5 dolari direct din China, utilizând măsurile de minimis.
Cititi si: Temu și Shein au mărit prețurile ca răspuns la tarifele SUA / China promite să intensifice sprijinul țintit pentru companiile afectate de războiul comercial
***