8 august, 2011

Trezoreria SUA pune la îndoială integritatea Standard&Poor’s şi susţine că aceasta a comis o eroare de calcul atunci când a retrogradat economia americană de la AAA la AA+, însă agenţia de rating a răspuns cu un avertisment potrivit căruia sunt riscuri să mai downgradeze o dată America.

Secretarul adjunct al Trezoreriei, responsabil cu politica economică, John Bellows, a reclamat o eroare de 2.000 miliarde de dolari pe care ar fi comis-o S&P la proiecţiile deficitului bugetar al SUA până în anul 2021.

”Standard and Poor’s a recunoscut această greşeală, dar nu a considerat că o eroare de o astfel de amploare ar fi fost suficientă ca să-şi reconsidere decizia sau să-şi acorde o zi în plus pentru a reevalua cu atenţie analiza. Amploarea acestei erori şi rapiditatea cu care Standard and Poor’s şi-a schimbat justificarea principală atunci când i-am prezentat această greşeală ridică semne de întrebare fundamentale cu privire la integritatea deciziei luate de Standard and Poor’s în legătură cu această notă”, a susţinut oficialul bancar american, citat de AFP.


Conform unor surse guvernamentale, într-o primă versiune a comunicatului său Standard and Poor’s a evocat proiecţiile deficitului bugetar şi ale datoriei publice, însă versiunea finală începe cu ”riscurile politice” şi lasă cifrele incriminate de autorităţile SUA la sfârşitul comunicatului.

”Cu această eroare lăsată deoparte, nu există un motiv întemeiat pentru a reduce nota atribuită datoriei Statelor Unite. Milioane de investitori din lume schimbă bonurile Trezoreriei. Ei ne evaluează fiabilitatea în fiecare minut, în fiecare zi, iar aprecierea lor colectivă este că Statele Unite dispun de mijloacele şi voinţa politică pentru a-şi onora obligaţiile”, a comentat John Bellows.

De partea cealaltă, directorul general al Standard & Poor’s, John Chambers, a avertizat, duminică, Washingtonul că există o probabilitate de 33% pentru ca ahenţia să mai reducă o dată ratingul SUA, într-o perioadă cuprinsă între şase luni şi doi ani.

”Avem o perspectivă negativă, de la 6 la 24 de luni. Şi dacă poziţia fiscală a SUA se deteriorează şi mai mult sau dacă blocajul politic se adânceşte, acest lucru ar putea duce la o retrogradare. Perspectiva indică faptul că există o probabilitate din trei pentru o retrogradere în perioada menţionată”, a declarat Chambers într-un interviu acordat duminică postului de televiziune ABC, preluat de Reuters.


Şeful S&P a mai susţinut că va mai trece ceva timp până când SUA îşi va recupera ratingul AAA.

”Ar fi nevoie de o stabilizare a datoriei ca parte a economiei şi de un eventual declin şi de o mai bună abilitate de a ajunge la un consens la Washington decât ceea ce vedem în prezent”, a mai arătat Chambers.

La rândul său, şeful diviziei de ratinguri de ţară al S&P, David Beers, a declarat, duminică, la Fox News, că nu se aşteaptă la un impact prea mare la deschiderea burselor de luni, din cauza unei ”deteriorări uşoare” a ratingului SUA.

Agenţia de rating Standard and Poor’s şi-a motivat, sâmbătă, decizia de retrogradare a SUA de la AAA la AA+, pentru prima dată în istorie, prin faptul incapacitatea congressmenilor americani de ajunge la înţelegere în privinţa problemelor bugetare.

”Riscurile politice au o pondere mai importantă decât partea bugetară în această ecuaţie”, a declarat David Beers, citat de AFP.

De asemenea, directorul general Chambers a subliniat că eroarea pe care Trezoreria susţien că a comis-o S&P se referă doar la aspectul bugetar, care nu este nici pe departe singura cauză a deteriorării ratingului SUA.

”Există riscul ca în toate aceste discuţii accentul să fie pus prea mult pe aspectul bugetar. Evident, aspectul bugetar este un pilon important al analizei noastre, dar nu este decât unul din cei cinci piloni”, a spus John Chambers.

S&P a mai avut în vedere şi alte motive de downgradare a Americii:configuraţia politică, soliditatea economiei şi perspectivele acesteia de creştere, poziţia economiei faţă de restul lumii şi politica monetară.

Şeful S&P a susţinut astfel că ”guvernul american nu are aceeaşi capacitate de anticipare ca a statelor notate cu ”AAA”, pentru a găsi soluţii pe termen lung care să aşeze finanţele sale publice pe un fundament solid”.

Standard and Poor’s şi-a exprimat vineri ”pesimismul în legătură cu capacitatea Congresului şi a Guvernului SUA” de a transforma acordul privind majorarea plafonului datoriei publice într-un plan mai vast de reechilibrare.

Aceste neajunsuri ale politicienilor americani subliniază profundele dezacorduri dintre democraţi şi republicani asupra chestiunilor bugetare, a mai arătat S&P.

Banca Centrală Europeană acuză agenţiile de rating de conflict de interese

Acuzaţiinşi critici asupra primelor trei agenţii de rating, S&P, Moody’si Fitch, vin şi din partea Băncii Centrale Europene.

Cele trei mari agenţii de rating sunt supuse unor ”conflicte de interese evidente” şi este nevoie de o mai acerbă concurenţă în acest sector, pentru a fi eficient, a susţinut duminică un înalt responsabil spaniol al BCE.

”Avem o problemă extrem de gravă cu agenţiile de rating, sunt supuse unor conflicte de interese flagrante. Astăzi se înşală din nou şi îşi bazează analizele nu doar pe fapte, ci şi pe simple presupuneri, cu informaţii parţiale Agenţiile pot fi dăunătoare sau extrem de dăunătoare prin recomandările lor, aşa cum s-a demonstrat în ultimii ani, şi nu-şi asumă responsabilităţile”, a afirmat Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru al Consiliului executiv al BCE, într-un interviu publicat duminică de ziarul spaniol La Voz de Galicia, citat de AFP.

Şi Grupul primelor 20 de ţări cele mai dezvoltate a reacţionat duminică la retrogradarea SUA de către S&P şi la criza datoriiilor din Europa, oficialii G-20 având o teleconferinţă de urgenţă.

Adjunctul ministrului sud-coreean de finanţe, Choi Jong-Ku, a precizat că miniştrii-adjuncţi de finanţe din G-20 au participat la această teleconferinţă, potrivit AFP.

Alte reacţii la retrogradarea SUA de către Standard&Poor’s

  • Franţa. ”Franţa este pe deplin încrezătoare în soliditatea economiei americane şi în hotărârea Guvernului SUA de a pune în practică planul aprobat de Congres în această săptămână, entru reducerea datoriilor”, a declarat ministrul francez de Finanţe, Francois Baroin.
  • China. ” Ar trebui implementat un mecanism internaţionalde supraveghere a emiterii de dolari americani, o posibilitate fiind şi apariţia unei noi monede de referinţă, stabile şi sigure, pentru evitarea unei catastrofe provocate de o singură ţară. Republica Populară Chineză este cel mai mare creditor al SUA şi are în prezent tot dreptul să ceară Washingtonului să-şi rezolve problema structurală a datoriilor şi să se asigure că activele sale financiare sunt în siguranţă. Guvernul SUA trebuie să înţeleagă adevărul dureros că , s-au terminat zilele de lux, când putea pur şi simplu să se împrumute pentru a scăpa de necazuri pe care singur şi le-a provocat. Executivul american ar trebui să pună capăt practicii conform căreia politica internă cu tentă electorală ţine ostatică economia mondială şi să nu se mai bazeze pe buzunarele adânci ale ţărilor care au surplus major de devize pentru a-şi acoperi deficitele”, a comentat agenţia oficială de ştiri de la Beijing, China Nouă.
  • Marea Britanie. ”Este o consecinţă total previzibilă după haosul creat de Congres cu câteva săptămâni în urmă când congresmenii americani nu au reuşit să se înţeleagă cu privire la creşterea plafonului de îndatorare. În prezent, s-au înţeles pe acest subiect, iar situaţia în SUA este destul de solidă”, a spus ministrul britanic al comerţului, Vince Cable, pentru Sky News.
  • Japonia. Încrederea Japoniei în bonurile de tezaur americane şi strategia sa de cumpărare a acestor bonuri rămâne neschimbată, în pofida scăderii downgradării SUA de către S&P, au susţinut oficiali niponi, sub protecţia anonimatului, conform AFP. Japonia este al doilea credtor al SUA, după China.
  • Camera de Comerţ a SUA. ”Deşi nu suntem de acord cu decizia S&P de a retrograda ratingul SUA, decizia ar trebui să fie un nou impold pentru parlamentari de a depune eforturile dificile necesare pentru a pune ordine în situaţia noastră financiară. Nu vom rezolva niciodată problema datoriilor şi a deficitelor, nu vom declanşa relansarea, reduce nesiguranţa şi crea milioane de locuri de muncă până când nu vom revizui codul fiscal şi până când nu vom reforma programele sociale care riscă să ne împingă în insolvanţă”, a spus preşedintele grupului, Thomas Donohue.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: