joi

28 martie, 2024

9 februarie, 2021

Procesul lui Donald Trump începe marți în Senatul american. Donald Trump a refuzat să compară în fața senatorilor și să depună mărturie, considerându-se nevinovat. El este singurul președinte al Statelor Unite care este pus sub acuzare de două ori pentru acțiunile sale în calitate de șef al Casei Albe.

Cei 100 de senatori vor vota la finalul procesului dacă îl condamnă sau nu pe fostul președinte, care este acuzat că ar fi încurajat violențele de la Capitoliu din 6 ianuarie.

Pentru condamnare este nevoie de votul a două treimi dintre senatori, fiind foarte probabil ca Donald Trump să scape și de această dată de condamnare în condițiile în care Senatul are în componență 50 de democrați și 50 de republicani.


Donald Trump susține că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte. „Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt, din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat”, a declarat Donald Trump.

Donald Trump şi-a încheiat mandatul de preşedinte la 20 ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile din 3 noiembrie 2020 în faţa lui Joe Biden. Cu o săptămână înainte, însă, la 13 ianuarie, a fost pus sub acuzare prin vot, de Camera Reprezentanților.

Echipa apărării, formată din avocații Bruce Castor, David Schoen şi Michael van der Veen, contestă constituţionalitatea procedurii de impeachment, prin care un oficial cu rang înalt, inclusiv președintele, este pus sub acuzare și dacă este găsit vinovat, este demis din funcție.  Avocații argumentează că în Constituţia SUA nu există prevederi referitoare la „inculparea în vederea demiterii” în cazul unei persoane fizice care nu deţine funcţii oficiale.

Donald Trump a mai trecut printr-o procedură de impeachment în 2019, dar la finalul procesului din Senat, după aproape trei săptămâni, a fost achitat. Atunci, el a fost pus sub acuzare pentru „obstrucționarea Congresului” și „abuz de putere”, pentru că ar fi încercat să-l șantajeze pe președintele Ucrainei pentru a obține informații compromițătoare despre Joe Biden, contracandidatul său democrat în cursa pentru alegerile prezidențiale.


În documentul de punere sub acuzare trimis Senatului săptămâna trecută, preşedintele Donald Trump este acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit la 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

„Preşedintele a periclitat în mod grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor guvernamentale. A ameninţat integritatea sistemului democratic, a interferat în tranziţia paşnică a puterii şi a pus în pericol o ramură co-egală a sistemului de guvernare. Prin urmare, a trădat încrederea acordată în calitate de preşedinte, afectând în mod evident poporul Statelor Unite. Prin acest comportament, Donald Trump a demonstrat că va rămâne o ameninţare pentru siguranţa naţională, pentru democraţie şi pentru Constituţie, dacă i se va permite să rămână în funcţie; a acţionat într-o manieră incompatibilă în mod evident cu sistemul de autoguvernare şi cu statul de drept”, arată actul de inculpare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: