fbpx

9 martie, 2025

Statele Unite și-ar fi notificat aliații că nu intenționează să participe la exerciții militare desfășurate în Europa în afară de cele deja programate în 2025, a relatat în weekend presa suedeză, citând surse confidențiale. 

„Decizia va afecta o serie de exerciții din Suedia”, precizează ziarul suedez Expressen, care amintește că prezența SUA la exercițiile militare a fost o constantă în această țară cu mult înaintea recentei aderări la NATO.

Ca răspuns la solicitarea publicației suedeze de a comenta informațiile, secretarul de presă al Forțelor Armate Suedeze, Sofia Kalmeborg, a declarat: „Aceasta este o informație neconfirmată. Continuăm să lucrăm cu Statele Unite, cu care avem o bună cooperare. Este un partener militar important”.


Dacă informația se va confirma, însemna că alte țări europene membre ale NATO vor fi nevoite să planifice exerciții fără participarea americană sau doar cu un nivel scăzut de reprezentare a unităților americane.

De la inaugurarea sa în ianuarie, președintele american Donald Trump a arătat că vrea să direcționeze prioritățile de securitate americane departe de Europa și să se concentreze asupra Chinei și a regiunii indo-pacifică.

Administrația americană pune presiune pe partenerii din NATO, pe căi neconvenționale, pentru a-i determina să-și majoreze cheltuielile de apărare

Tot în weekend, publicația The Telegraph a scris că administrația președintelui Trump intenționează să retragă trupele americane din Germania și ia în considerare posibilitatea redistribuirii trupelor în Europa de Est.

Publicația britanică notează, de asemenea, că există aproximativ 160.000 de soldați americani staționați în afara Statelor Unite, iar administrația Trump ar putea redistribui trupele în Europa centrându-le în jurul țărilor NATO care și-au mărit cheltuielile pentru apărare.

The Telegraph îl citează pe consilierul american pentru securitate națională, Brian Hughes, spunând că armata americană „întotdeauna ia în considerare capacitatea de a muta trupe în întreaga lume pentru a aborda cel mai bine amenințările actuale”.

Trump ar fi nemulțumit că europenii susțin de o manieră categorică poziția Ucrainei, percepută a favoriza continuarea războiului


Surse apropiate administrației americane au remarcat că președintele Trump este din ce în ce mai nemulțumit de insistența europenilor de a continua să susțină de o manieră categorică poziția Ucrainei, percepută a favoriza continuarea războiului, în timp ce Donald Trump încearcă să încheie un acord de pace.

„Trump este nemulțumit că se pare că fac eforturi pentru război”, a declarat una dintre sursele Expressen.

Administrația americană are la dispoziție o serie pârghii neconvenționale prin care poate să pună presiune pe partenerii NATO pentru a-i determina să își majoreze cheltuielile de apărare, printre care se numără subfinanțarea activităților alianței, retragerea sau mutarea trupelor, blocarea deciziilor sau punerea sub întrebare a angajamentului față de apărarea colectivă. 

De notat că administrația Trump are în plan să reducă cu câte 8% anual bugetul alocat armatei și apărării în următorii ani.

(Citește și: ”Summit extraordinar privind apărarea europeană: Undă verde pentru creșterea cheltuielilor de înarmare/ Ungaria s-a opus sprijinului militar pentru Ucraina”)

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: