Administrația președintelui american se pregătește să ofere Ucrainei un ajutor militar în valoare de 725 de milioane de dolari, au declarat miercuri doi oficiali americani. Președintele Joe Biden, transmite Reuters, încearcă să consolideze sprijinul Kievului înainte de a părăsi funcția în ianuarie.
O inițiativă similară au și statele nordice, baltice și Polonia, care au anunțat la un summit în Suedia organizat miercuri că în lunile următoare vor spori sprijinul pentru Ucraina, inclusiv pentru industria de apărare a țării, și vor investi în punerea la dispoziție a mai multor cantități de muniții.
Ajutor american pentru Ucraina, aprobat pe repede înainte
Potrivit unei surse familiare cu deciziaadministrației Biden, SUA intenționează să furnizeze arme antitanc pentru a încetini înaintarea forțelor ruse. Echipamentul furnizat va include muniție, mine de teren, drone, rachete Stinger și rachete Himars.
O scrisoare de notificare obținută de Reuters arată că munițiile cu dispersie sunt, de asemenea, așteptate să fie incluse în ajutor.
Congresul ar putea fi informat cu privire la acest nou ajutor de către administrația Biden încă de luni, a declarat un oficial.
Înțelegere europeană pentru a ”contracara” acțiunile Rusiei în Ucraina și în alte zone
„Vom acționa pentru a constrânge, a contesta și a contracara acțiunile agresive ale Rusiei în Marea Baltică, în Ucraina și nu numai”, a declarat prim-ministrul suedez Ulf Kristersson într-o conferință de presă, organizată după o întâlnire cu omologii din Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Norvegia și Polonia.
Toți și-au exprimat intenția după ăntâlnire să impună Rusiei noi sancțiuni.
Potrivit RTE, Lituania nu a participat la acest summit din cauza faptului că șara se află în plin proces de formare a unui nou guvern.
Liderii statelor din nordul Europei s-au întâlnit la reședința de la țară a guvernului suedez, în Harpsund, la sud-vest de Stockholm, pentru discuții care au acoperit relațiile transatlantice, cooperarea regională în materie de securitate și o politică comună privind războiul din Ucraina.
Alegerea lui Donald Trump pentru un al doilea mandat prezidențial în SUA a ridicat semne de întrebare cu privire la angajamentul Statelor Unite de a sprijini Ucraina în războiul său împotriva Rusiei și despre rolul țării în cadrul NATO.
Cele șapte națiuni, care toate se învecinează sau sunt aproape de Rusia și membrii NATO, au remarcat că, ca grup, reprezintă cel mai mare contributor de ajutor militar pe cap de locuitor al Ucrainei.
(Citește și: ”Consilierii lui Trump propun condiționarea ajutorului pentru Ucraina: cum ar arăta pacea în viziunea lui”)
***