Tarifele existente și cele anunțate de președintele american ar afecta aproximativ 97% din totalul exporturilor UE către Statele Unite, notează Politico.
Președintele american Donald Trump a cerut investigații privind produsele farmaceutice, materiile prime și semiconductorii exportați de UE. Împreună cu bunurile asupra cărora au fost deja introduse tarife vamale, acestea reprezintă exporturi UE în valoare totală de 549 de miliarde de euro – 97% din totalul exporturilor UE către SUA, a declarat șeful comerțului european, Maroš Šefčovič (foto).
Administrația americană a lansat investigații privind lemnul, produsele farmaceutice, semiconductorii, mineralele critice, precum și camioanele, toate fiind domenii prioritare în care administrația Trump dorește să „repatrieze” producția.
„Dacă toate aceste investigații duc la tarife vamale nejustificate și dăunătoare, atunci alte exporturi ale UE în valoare de 170 de miliarde de euro către SUA vor fi afectate. Asta înseamnă că, în total, aproximativ 549 de miliarde de euro din exporturile UE către SUA, adică 97% din total, ar fi supuse tarifelor”, a declarat Šefčovič în fața parlamentarilor europeni la Strasbourg.
SUA ar putea colecta tarife de 100 mld. euro din tarifele asupra importurilor UE
Declarațiile vin după ce Uniunea Europeană a estimat că tarifele impuse de administrația Trump – combinând tariful de „reciprocitate” de 20% asupra UE și tariful de 25% pentru mașini, piese auto, oțel și aluminiu – ar afecta bunuri europene în valoare de aproximativ 380 de miliarde de euro, adică 70% din exporturile blocului comunitar către Statele Unite.
SUA au colectat anul trecut aproximativ 7 miliarde de euro din taxe vamale aplicate exporturilor UE. Această sumă ar putea crește până la 100 de miliarde de euro dacă investigațiile în curs se finalizează cu introducerea de tarife, a estimat Šefčovič.
Bruxellesul încearcă în prezent să profite de o pauză temporară pentru a negocia eliminarea tarifelor impuse de Trump, pauză care expiră pe 8 iulie. Deși blocul comunitar a fost scutit pentru moment de taxa de 20%, un tarif universal de bază de 10% rămâne în vigoare.
Principalul responsabil pentru comerț din cadrul Comisiei, Sabine Weyand, conduce o delegație de experți tehnici de nivel înalt pentru discuții marți și miercuri în capitala SUA, a declarat un oficial european. Aceasta este prima întâlnire între Bruxelles și Washington de când Comisia și-a prezentat săptămâna trecută planul de represalii.
(Citește și: ”UE pregătește o contra-ofensivă comercială de 100 mld. euro pentru SUA”)
***