luni

22 aprilie, 2024

rusia crimeea armata

27 noiembrie, 2021

La, ˮtoate opțiunileˮ de răspuns ale SUA sunt  pe masă, iar NATO va decide pe care o va alege după consultările care vor avea loc săptămâna viitoare – a declarat un oficial al Departamentului de Stat al SUA.

„Toate opţiunile sunt pe masă, după cum puteți constata, și există un set de instrumente cu o gamă întreagă de opțiuni”, a declarat secretarul de stat adjunct pentru afaceri europene și eurasiatice Karen Donfried, citată de Reuters.

Karen Donfried a trimis apoi la Alianţa Nord-Atlantică, care ˮtrebuie să decidă care sunt următorii paşi pe care vrea să îi facă”.


Declarația a survenit înaintea vizitei de săptămâna viitoare a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, în Letonia şi Suedia, cu ocazia reuniunilor NATO şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Și ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, va fi prezent la reuniunea miniştrilor OSCE, de la sfârşitul săptămânii viitoare, la Stockholm, dar nu se ştie deocamdată dacă vor avea o întrevedere bilaterală.

O convorbire la vârf care se lasă așteptată

Președintele american Joe Biden s-a declarat îngrijorat de situația din Ucraina, a repetat sprijinul Washingtonului pentru integritatea teritorială a Ucrainei și a adăugat că „foarte probabil” va vorbi cu omologii săi, Volodimir Zelenskiy și Vladimir Putin, pe această temă.

Rusia ar avea peste 92.000 de soldați acumulați în jurul granițelor Ucrainei și se pregătește pentru un atac până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, potrivit declarațiilor șefului serviciilor de informații militare ale Ucrainei pentru Military Times.


Astfel, tensiunile dintre Ucraina și Rusia au ajuns din nou la un nou punct culminant, după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014 la Rusia, urmată de un conflict între Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.

SUA, NATO şi Uniunea Europeană şi-au exprimat constant îngrijorarea cu privire la mişcările de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina, alarmându-se din cauza unei posibile invazii.

Moscova a catalogat declarațiile ca inflamatorii și a afirmat că nu amenință pe nimeni și dreptul de a-și desfășura trupele așa cum dorește.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: