marți

26 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 septembrie, 2020

Pandemia COVID-19 are potențialul de a înlocui permanent locurile de muncă ce pot fi automatizate sau digitalizate, reiese dintr-un studiu realizat de Rezerva Federală din Philadelphia, citat de Bloomberg.

Concedierile au fost mai mari în rândul lucrătorilor din industrii care pot fi automatizate, ceea ce crește riscul ca aceste locuri de muncă să devină permanent depășite, potrivit studiului realizat de economiștii Lei Ding și Julieth Saenz Molina.

În același timp, răspândirea COVID-19 a accelerat automatizarea în industriile care au fost puternic afectate de virus sau care nu permit munca la distanță, au constatat autorii cercetării.


Principalele rezultate ale cercetării:

Ocupațiile cu un risc ridicat de automatizare, cum ar fi recepționerii din HoReCa, șoferii de shuttle-uri sau vânzătorii, au fost cele mai afectate de pandemie. Începând din august 2020, ocupațiile care sunt mai ușor de automatizat au pierdut de 4,2 ori mai multe locuri de muncă la suta de angajați decât ocupațiile mai dificil de automatizat. Acest lucru echivalează cu 2,6 milioane de locuri de muncă disponibile înainte de criză și care riscă acum să fie automatizate complet.

Pandemia a accelerat automatizarea prin mutarea muncitorilor din domenii cu potențial ridicat de înlocuire a muncii umane cu roboți către zone de risc în contextul COVID-19, respectiv sectoarele cu un grad ridicat de transmitere potențială a virusului.


Locurile de muncă ale minorităților au fost printre cele mai afectate de pandemie, această categorie fiind și cea mai expusă riscului pierderii permanente a locului de muncă. La nivelul lunii august, pierderile de locuri de muncă în rândul minorităților erau de 5,1 ori mai mari la suta de angajați decât în cazul celorlalți angajați.

În situația în care criza economică generată de pandemia COVID-19 se va prelungi, multe locuri de muncă automatizate în această perioadă riscă să dispară definitiv, similar situației de după Marea Recesiune.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: