6 mai, 2025

Aproape jumătate din angajatorii de la nivel global au dificultăţi în recrutarea personalului necesar, iar 74% se confruntă cu întârzieri în ocuparea poziţiilor de top management, conform unui studiu la nivel global realizat de EY care atrage atenția că cererea de talente la nivel global nu a fost niciodată mai mare, iar prețul acestora este tot mai ridicat.

Cercetarea EY 2025 Mobility Reimagined, aflată la a treia ediție, cuprinde opiniile a peste 1.000 de profesionişti în domeniul mobilităţii globale, din 22 de ţări, analiză ce evidențiază o diferență tot mai mare în ceea ce privește rezultatele critice dintre funcțiile care sunt doar eficiente și cele care au evoluat prin intermediul a cinci factori -cheie: alinierea strategică, conectarea talentelor, concentrarea digitală, flexibilitatea și utilizarea expertizei externe.

Nivel record al cererii de forță de muncă înalt calificată

Cererea de forţă de muncă înalt calificată la nivel global a ajuns la un nivel record, iar 74% din angajatorii intervievați au declarat că ocuparea posturilor de conducere poate dura și mai mult de un an.


”Presiunile asupra costurilor şi incertitudinea de pe piaţa muncii fac din mobilitatea angajaţilor o prioritate esenţială, în condiţiile în care companiile din întreaga lume o utilizează ca instrument strategic pentru a soluţiona deficitul de talente”, conform studiului.

Pe fondul creşterii accelerate a cererii de personal bine calificat la nivel global, 48% dintre angajatori spun că întâmpină dificultăţi în identificarea resurselor necesare pentru a răspunde nevoilor lor operaţionale, iar 74% au declarat că ocuparea posturilor de conducere poate dura mai mult de un an.

Studiul evidenţiază rolul central al mobilităţii în stimularea creşterii organizaţionale şi în îmbunătăţirea capacităţii de atragere şi retenţie a talentelor.:

  • Un procent remarcabil de 85% dintre respondenţi consideră că mobilitatea globală a angajaţilor poate avea efecte transformatoare.

  • Aproape jumătate (48%) au declarat că astfel de experienţe cresc probabilitatea ca talentele să rămână în cadrul companiei.

  • În plus, companiile ale căror programe de mobilitate sunt armonizate cu obiectivele generale şi de resurse umane au de peste două ori mai multe şanse să înregistreze o creştere a veniturilor de 10%.

„Mobilitatea angajaţilor a fost din nou evidenţiată ca o prioritate strategică pentru companiile din întreaga lume. În trecut, aceasta adresa mai ales lipsa de expertiză, în special pentru rolurile de conducere. Astăzi, însă, accentul s-a mutat pe identificarea resurselor necesare pentru business, în contextul unei nevoi fără precedent de forţă de muncă înalt calificată. În condiţiile în care organizaţiile se confruntă cu o piaţă a muncii extrem de competitivă, rotirea eficientă a angajaţilor între roluri şi locaţii este esenţială. Această evoluţie subliniază importanţa planificării strategice a forţei de muncă şi promovarea unei culturi organizaţionale care susţine mobilitatea, permiţând astfel companiilor să atragă şi să reţină angajaţii cei mai valoroşi”, a declarat Claudia Sofianu, partener, EY Romania People Advisory Services Leader, citată într-un comunicat al comupaniei.

Studiul EY a constatat că 96% dintre specialiştii în mobilitate şi-au exprimat dorinţa de a reduce costurile. Sistemele de mobilitate mai avansate sunt mai pregătite să monitorizeze performanţa (68%), impactul pe venituri (63%), ratele de promovare după misiunile de detaşare (59%) şi viteza de ocupare a posturilor vacante (53%).

Crește accelerat favorabilitatea și utilizarea GenAI

Concentrându-se pe de două ori mai multe măsuri de reducere a costurilor comparativ cu omologii lor din alte funcţiuni, funcţiunea de mobilitate evoluată a atins un număr dublu de procese complet automatizate şi externalizate. Această abordare strategică evidenţiază o atenţie sporită acordată eficientizării şi maximizării valorii într-un mediu economic tot mai dificil.

Ediţia 2025 a studiului EY Mobility Reimagined Survey a evidenţiat un grad mai mare de pregătire pentru adoptarea GenAI, 70% dintre respondenţi fiind de părere că aceasta va avea un impact pozitiv asupra rolului lor, influenţând flexibilitatea muncii, productivitatea angajaţilor şi managementul riscurilor.


Proporţia respondenţilor care utilizează în mod curent GenAI a crescut accentuat, la 35% de la de la 22% anul trecut.

În condiţiile în care GenAI preia o parte din îndatoririle zilnice, precum elaborarea documentelor uzuale sau extragerea de date de la multiple alte funcţiuni şi redactarea analizelor aferente, specialiştii în mobilitatea forţei de muncă pot oferi apoi recomandări de o calitate superioară către departamentul de resurse umane şi către conducerea executivă.

 „În contextul creşterii presiunilor asupra costurilor şi a unei cereri fără precedent pentru competenţe specifice, echipele de mobilitate globală trebuie să devină un partener strategic pentru organizaţii. În aceste vremuri încărcate de incertitudine, funcţiunea de mobilitate globală joacă un rol esenţial în remodelarea strategiilor de mobilitate a angajaţiilor pentru a aborda eficient penuria de talente, nevoile de business şi tendinţele disruptive. Programele de mobilitate deplin dezvoltate pot avea un impact semnificativ asupra veniturilor companiilor şi pot promova o cultură care atrage talentele potrivite în peisajul actual”, declară Corina Mîndoiu, partener, People Advisory Services, EY România.

Ediţia 2024 a studiului EY Mobility Reimagined Survey a fost derulată în februarie 2025 şi a beneficiat de răspunsuri din partea a 1.074 de angajaţi şi angajatori din 22 de ţări. 

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 51,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024.


Prezentă în România din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

(Citește și: Deficitul de lucrători calificați în UE, situația pe țări. În România, 79% din firme declară mari probleme)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: