sâmbătă

20 aprilie, 2024

4 martie, 2016

iazul bosneagPentru ca România să nu fie sancționată din cauza încălcării unor directive europene de către Moldomin (societate cu capital integral de stat), Ministerul Economiei va investi 1,657 de milioane de euro pentru rezolvarea problemelor de mediu provocate de iazul de decantare Boșneag extindere, de la fosta societatea de extracție a cuprului, aflată acum în faliment simplificat.

Un proiect de Ordonanță de Urgență elaborat de Ministerul Economiei creează cadrul legal necesar ca investițiile de acest fel să fie făcute de stat. Reglementarea nu vizează cazul concret Moldomin, ci toate situațiile de genul acesta ce ar mai putea apărea în viitor.

După eșuarea mai multor încercări de privatizare și câteva scandaluri de corupție și chiar spionaj care au dus la arestarea unor directori de la Moldomin SA, statul trebuie să rezolve problema poluării din bugetul propriu.


Iazul este sursă de poluare nu doar pentru locuitorii din Moldova Nouă, orașul de pe Dunăre în vecinătatea imediată a căruia se află iazul, ci și de poluare transfrontalieră.

Coșava, vântul care bate în zonă, transportă pulberile de steril în Serbia, ceea ce a făcut ca România să fi acuzată la Curtea de Justiției a Uniunii Europene din cauza poluării transfrontaliere, adică a nerespectării art. 4 şi a art. 13 alin. (2) din Directiva 2006/21/CE privind gestionarea deşeurilor din industriile extractive şi de modificare a Directivei 2004/35/CE.

Comisia a înaintat cazul la CJUE în 2014, iar anul acesta se așteaptă o decizie din partea instanței europene. Este singura acțiune pe care România o are pe rolul Curții de Justiției, deocamdată, și ea ar putea duce chiar la plata unor sancțiuni pentru încălcarea acestor obligații europene.

Pentru stoparea poluării s-a găsit o soluție tehnică ce a fost acceptată de Comisia Europeană, dar societatea Moldomin, aflată integral în proprietatea statului, este în faliment și nu are banii pentru investiția necesară.


Condițiile stabilite de OUG pentru astfel de investiții:

  • poluare transfrontalieră
  • persoana juridică responsabilă, în temeiul legislației aplicabile, pentru daunele aduse mediului este în stare de faliment, declarată conform legislaţiei aplicabile
  • persoana juridică responsabilă nu poate suporta costurile conformării la obligațiile de mediu
  • există riscul iminent al unei decizii de condamnare a României din partea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru neconformarea la obligațiile de mediu prevăzute de articolul 4 și ale articolul 13 alineatul (2) din Directiva 2006/21/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind gestionarea deșeurilor din industriile extractive și de modificare a Directivei 2004/35/CE.

Riscul iminent înseamnă că procedura contencioasă în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene este în faza pledoariilor orale.

Banii nu vor fi dați companiei, iar bunurile ce vor compune investiția vor trece în proprietatea statului.

Soluția convenită cu CE

Activitatea de la Moldomin a fost sistată în decembrie 2006, dar iazul Boșneag nu a fost închis, pentru că autoritățile au sperat că exploatarea se va redeschide.

S-au montat niște conducte pe suprafața iazului, prin care haldele de steril sunt umectate în perioadele uscate și când bate Coșava. Ele acoperă însă doar 20 – 30% din suprafața totală a iazului, de 102,5 ha.

Soluția acceptată de CE este montarea de conducte pe întreaga surafață, astfel încât vântul să nu mai transporte pulberea și să pună în pericol sănătatea locuitorilor, să polueze Dunărea și pe vecinii din sud.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: