12 aprilie, 2025

Miniștrii de finanțe din țările UE au exprimat sâmbătă interesul țărilor pe care le reprezintă pentru fondul de apărare comun care să cumpere și să dețină echipament militar, dar unii dintre aceștia sunt de părere că UE ar trebui să analizeze mai întâi opțiunile de finanțare existente, înainte de a crea altele noi, relatează Reuters.

Discuția face parte din efortul european de a se pregăti pentru un potențial atac din partea Rusiei, guvernele UE realizând că nu se mai pot baza în totalitate pe SUA pentru securitatea lor.

Fondul, numit Mecanismul european de apărare, a fost propus de think tank-ul Bruegel într-un document pentru discuțiile ministeriale ca o cale de a răspunde preocupărilor privind modul în care țările puternic îndatorate ar putea plăti pentru un echipament militar costisitor.

Interes există, dar trebuie lămurite detaliile finanțării


„Este un început bun pentru discuții”, a declarat ministrul portughez de finanțe Joaquim Miranda Sarmento.

Mai multe state UE și-au exprimat sprijinul inițial pentru inițiativă, observând că înființarea unui astfel de fond ar putea fi relativ simplă din punct de vedere tehnic, pentru că ar fi bazată pe fondul de salvare al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate.

„Trebuie să stabilim încă mai multe chestiuni, respectiv mandatul, finanțarea, contribuțiile, pârghiile de pe piață. Există mai multe chestiuni legate de finanțare, dar și de aspectul militar”, a spus Sarmento.

UE încearcă să sporească cheltuielile militare cu 800 de miliarde de euro în următorii cinci ani, relaxându-și regulile fiscale pentru investițiile în apărare și împrumutând în comun pentru mari proiecte de apărare.

Însă astfel de opțiuni ar duce la creșterea datoriei, o îngrijorare pentru multe țări îndatorate, în timp ce ideea institutului Bruegel ar furniza o cale de a păstra unele dintre investițiile de apărare în afara bugetelor naționale.


Fondul ar fi înființat în baza unui tratat interguvernamental și ar putea să se împrumute de pe piață.

Mecanismul ar păstra în balanța sa datoria statelor membre

EDM ar putea permite participarea unor membri din afara UE, precum Regatul Unit, Ucraina sau Norvegia. Pentru că Fondul ar deține în proprietate echipamentul pe care îl cumpără, datoria ar rămâne în balanța contabilă a EDM și nu în cele ale statelor membre.

EDM ar promova de asemenea o piață europeană unică pentru echipamente de apărare pentru a reduce costurile și a pune laolaltă resursele.

Producția și achiziția în blocul de 27 de țări sunt foarte fragmentate, ceea ce înseamnă șapte tipuri diferite de tancuri, nouă tipuri de mortiere autopropulsate și șapte vehicule pentru luptă de infanterie, ceea ce crește costurile și reduce interoperabilitatea.

„Trebuie să luăm în considerare posibilitatea de a crea noi instrumente, de a întări capabilitățile de apărare ale Europei”, a spus Sarmento.

Facilitatorii strategici să fie europeni, nu din SUA


Fondul s-ar putea concentra pe „facilitatori strategici” – infrastructură militară costisitoare și echipament de care armatele au nevoie pentru a opera – acum furnizat adesea de SUA.

Printre acești ‘facilitatori strategici’ se află sisteme comune de comandă și control, informații și comunicare bazată pe sateliți, dezvoltarea de noi sisteme armate precum avioane de luptă de a 5-a sau a 6-a generație, sisteme integrate de armament de care au nevoie mai multe țări precum apărare antiaeriană, transport aerian strategic la scară mare și logistică navală, rachete și descurajare nucleară.

Analiza Bruegel privind EDM menționează că Europa are o șansă de a-și reduce dependența față de SUA până în 2030 numai dacă pune la un loc achizițiile în cel mai extins mod posibil și dacă creează o piață comună europeană a apărării, care să includă Regatul Unit ca jucător major în industria de apărare pentru a stimula competitivitatea.

(Citește și: ”Pregătirea petru 2030” – CE a lansat „Carta albă” pentru apărarea europeană și un pachet de măsuri de finanțare a reînarmării UE)

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: