În ciuda creșterii semnificative și constante a numerarului aflat în circulație (M1) în ultimii ani, plățile cash realizate în cele 20 țări membre ale zonei euro au înregistrat o scădere majoră în ultimii ani, potrivit celor mai recente date ale Băncii Centrale Europene (BCE) cu privire la plățile nerecurente.
În timp ce plățile cash au scăzut ca pondere în total plăți în ultimii 5 ani, de la 68% în 2019 la doar 40% în 2024, plățile online și cele realizate prin soluții mobile înregistrează o creștere rapidă în popularitate, cu o rată de penetrare tot mai alertă. Numerarul în circulație în zona euro a ajuns la final de 2024 la 1,6 trilioane de euro.
Totodată, se înregistrează o creștere a competiției pe piața soluțiilor de plată, cu tot mai multe intrări de fintech-uri pe piața unică europeană. Așa-numitele stable-coins, soluții de plată din zona cripto, sunt catalogate de BCE drept „riscuri la adresa suveranității monetare”.
Potrivit BCE, cardurile rămân cea mai populară soluție de plată pe piața zonei euro.
Proiectul pentru digitalizarea monedei euro ar urma să accelereze în acest an, conform programului de lucru al Eurogroup
Conform unui raport al BCE cu privire la stadiul euro digital, banca centrală europeană spune că implementarea acestuia ar „consolida piața europeană de plăți prin susținerea inovației, impulsionând sistemul de plăți european”. Un euro digital nu ar concura cu soluțiile private de plăți, se arată în raportul BCE, prezentat în ședința Eurogroup de luni.
Din prezentarea BCE se înțelege că, la momentul actual, sistemul „euro digital” este gândit astfel încât deținerile unei persoane de euro digitali să fie puse pe bilanțul băncii centrale, ca într-un cont, cu anumite limite asociate deținerii.
Proiectul pentru un euro digital este pe drumul cel bun, în procesul de discuții tehnice pentru a facilita discuțiile legislative.
Conform concluziilor ședinței Eurogroup de luni, proiectul euro digital reprezintă „o oportunitate cheie pentru a îmbunătăți reziliența și autonomia strategică a zonei euro, a apăra suveranitatea sa monetară și a sprijini rolul internațional a monedei euro”.
Conform programului de lucru al Eurogroup, în luna mai a acestui an va fi adoptată o declarație comună pentru a „demonstra sprijinul politic și consensul” pe proiectul digitalizării monedei unice europene.
(Citește și: ”Euro digital declanșează o luptă pentru suveranitate între guvernele UE și BCE. Miza”)
***