15 aprilie, 2025

S&P a menținut ratingul Ungariei la BBB-, cu o treaptă deasupra categoriei junk, dar agenția a schimbat perspectiva de la stabilă la negativă. Ungaria este cotată acum la același nivel cu România – la limita inferioară a gradului de investiție, notează analiștii Erste.

Decizia a fost motivată de riscurile tot mai mari la adresa stabilității fiscale generate de războaiele comerciale, de scăderea fluxurilor de fonduri din partea Uniunii Europene și de costurile ridicate cu serviciul datoriei (dobânzile), în contextul relaxării bugetare înaintea alegerilor din 2026.

Important de notat este faptul că România și Ungaria își dispută alternativ poziția de lider UE în privința coturilor de finanțare pe termen lung. La nivelul lunii martie, Ungaria conducea, cu un nivel mediu de puțin peste 7% al randamentului obligațiunilor pe zece ani, România fiind pe locul doi cu dobânzi medii de 6,33% pe termen lung. În primele două luni din 2025, România s-a clasat pe primul loc.


Moody’s și Fitch clasează Ungaria pe a doua cea mai redusă treaptă recomandată investițiilor – rating superior celui acordat României.

„S&P a avertizat Ungaria încă din februarie că planul premierului Orban de a crește cheltuielile înainte de alegerile de anul viitor poate avea consecințe negative pentru economia Ungariei (deficitul bugetar este planificat la 3,7% din PIB pentru anul viitor și 3,5% din PIB în 2026, față de 2,9% planificat anterior)”, notează economiștii băncii austriece.

În timp ce guvernul lui Orban se așteaptă ca economia să accelereze la o creștere de 2,5% în acest an, S&P estimează o creștere de doar 1,5%, ceea ce ar marca cea mai slabă perioadă de trei ani dinaintea unor alegeri naționale din cei 15 ani de guvernare ai lui Orban.

În plus, evoluțiile globale sunt negative pentru creștere nu doar pentru Ungaria, ci pentru întreaga regiune.

S&P a subliniat că „riscurile pentru stabilitatea fiscală și externă a Ungariei în următorii doi ani provin din creșterea protecționismului comercial, cererea globală în scădere, îngustarea fluxurilor de capital și cheltuielile ridicate cu dobânzile în contextul relaxării bugetare preelectorale.”


România urma să fie evaluată și de S&P, însă nu a fost emisă nicio declarație.

În plus, Moody’s a reafirmat ratingul Sloveniei și a menținut perspectiva pozitivă.

(Citește și: ”Moody’s păstrează ratingul de țară dar schimbă la „negativă” perspectiva României”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: