Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) l-a propus joi pe președintele Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace, anunță universitatea.
Decizia vine în contextul dorinței exprimate explicit de președintele Trump, în mod repetat, de a câștiga Premiul Nobel pentru Pace.
Axios a publicat în urmă cu două săptămâni o analiză cu titlul ”Obsesia lui Trump: Premiul Nobel pentru Pace”.
La Conferința pentru Securitate de la Munchen, ministrul polonez al Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski, întrebat ce i-ar spune președintelui american dacă ar avea o discuție cu acesta, a spus că Sikorski că i-ar aminti liderului de la Casa Albă că „noi, europenii, controlăm Premiul Nobel pentru Pace”, ceeea ce a stârnit hohote de râs în audiență.
În ianuarie, un consilier al lui Trump a declarat pentru CBS că președintele este „disperat” să obțină un Premiu Nobel.
În septembrie 2020, Trump a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace de două ori în decurs de o săptămână. Trump, foarte bucuros, a scris pe Twitter 17 mesaje, în 30 de minute, ca reacție la această știre.
SNSPA a anunțat că va invita și alte universități, parteneri naționali și internaționali, să se alăture acestei inițiative.
SNSPA e condusă de rectorul Remus Pricopie, care a atacat și obținut la CCR interzicerea participării lui Călin Georgescu la prezidențiale și a reușit să convingă judecătorii constituțională să anuleze prezidențialele de anul trecut.
Prezentăm integral comunicatul SNSPA:
Joi, 13 martie 2025, Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a hotărât declanșarea procedurilor pentru nominalizarea lui Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, pentru Premiul Nobel pentru Pace.
În acest context, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a declarat:
„Această decizie vine ca o recunoaștere a eforturilor susținute ale președintelui Donald Trump în promovarea păcii și stabilității în regiuni marcate de tensiuni globale. Printre inițiativele diplomatice care au stat la baza acestei nominalizări se numără acțiunile sale pentru detensionarea situației din Gaza, demersurile inovatoare pentru a încheia o pace justă în Ucraina, precum și preocuparea permanentă pentru a menține echilibrul între principalii actori geopolitici, la nivel mondial.
Ca instituție de învățământ superior cu un puternic angajament față de valorile democratice și dreptul internațional, SNSPA consideră esențial să susțină liderii care contribuie la pacea globală.
Recunoaștem rolul președintelui Donald Trump în facilitarea soluțiilor diplomatice pentru încetarea conflictului din Ucraina, cu respectarea suveranității statelor și în concordanță cu valorile euro-atlantice. În mod deosebit, asigurarea păcii în regiunea Mării Negre, prin garantarea suveranității Ucrainei și a securității statelor din proximitatea conflictului, în conformitate cu principiile fundamentale ale dreptului internațional, reprezintă un obiectiv esențial pentru stabilitatea globală. Este și obligația SNSPA, ca Școală de guvernare a României, să recunoască și să sprijine inițiativele care promovează pacea și dialogul, evidențiind contribuțiile semnificative în acest sens. Donald Trump este un politician atipic, care iese din toate tiparele clasice, dar care este orientat spre atingerea obiectivului final. Cum acest obiectiv este pacea, care se traduce prin securitate, respectul între națiuni și prosperitatea cetățenilor, atunci acest efort trebuie recunoscut și sprijinit la nivel global. Aprecierea unei voci puternice care pledează pentru pace, precum cea a lui Donald Trump, este fundamentală.
SNSPA va invita și alte universități, parteneri naționali și internaționali, să se alăture acestei inițiative.
Prin expertiza cadrelor sale didactice, a cercetătorilor și a absolvenților săi, SNSPA a fost constant implicată în proiecte menite să consolideze relațiile euro-atlantice, să promoveze valorile democratice și să sprijine statele membre NATO și UE în eforturile lor de a asigura coeziunea și reziliența internațională.
Universitatea își reafirmă angajamentul de a sprijini inițiativele care contribuie la combaterea amenințărilor la adresa securității, stabilității și păcii, rol cu atât mai important într-un moment în care tensiunile sociale, de orice fel, care au la bază extremismul, conflictele ideologice, economice, etnice, xenofobe sau atacurile hibride din partea unor entități statale sau non-statale au ajuns să perturbe echilibrele geopolitice majore.”
(Citește și: Premiul Nobel pentru Pace 2020, acordat programului alimentar mondial al Națiunilor Unite)
****