cursdeguvernare

vineri

13 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Sindicatul Europol sesizează CSAT: Serviciile de criminalistică, ordine publică, operațiuni speciale, nu mai pot funcționa 24 de ore pe zi

20 februarie, 2018

Sindicatul Poliţiştilor Europeni „Europol” i-a solicitat marți preşedintelui Klaus Iohannis convocarea Consiliului de Apărare a Țării (CSAT) pentru a rezolva de urgență situația creată de guvernanți prin neasigurarea continuității serviciului polițienesc.

„Având în vedere (…) obligaţia Ministerului Afacerilor Interne de a asigura planificarea în serviciu a poliţiştilor pe toată durata celor 24 de ore, 7 zile din 7, vă rugăm să convocaţi în regim de urgenţă Consiliul pentru a analiza şi propune măsuri urgente pentru ca, atât integritatea poliţiştilor să fie protejată , cât şi siguranţa cetăţeanului să fie restabilită în raport cu prevederile legale incidente”, solicită Sindicatul Europol în sesizarea trimisă şefului statului.

În interiorul Poliției și Poliției de Frontieră, explică sindicaliștii, există sute de situaţii în care programul de lucru al poliţiştilor nu acoperă 24 de ore, iar serviciul se asigură prin chemări de la domiciliu ale poliţiştilor aflaţi în timpul liber (de refacere a capacităţii de muncă, conform termenilor din Codul Muncii).


Domeniile în care nu poate fi asigurată funcționarea 24 din 24 de ore, 7 zile pe săptămână:

  • investigaţii criminale
  • investigarea criminalităţii economice
  • arme şi muniţii
  • combaterea criminalităţii organizate
  • operaţiuni speciale
  • ordine publică
  • rutieră
  • criminalistică

Problemele au apărut după ce revoluția fiscală a PSD – ALDE a eliminat sporul pentru continuitatea serviciului, un venit acordat personalului executiv din Ministerul de Interne pentru ca polițiștii să fie disponibili atunci când este nevoie de ei în afara programului de lucru de 40 de ore pe săptămână.

Veniturile acestor polițiști s-au redus cu sume între 400 și 1.200 de lei pe lună, deoarece Legea salarizării nu prevede aceste sporuri. Se pot acorda sporuri în valoare de 30% din anvelopa salarială a ordonatorului principal de credite, la decizia conducerii instituției.

În aceste condiții, polițiștii refuză să lucreze în afara programului, iar Codul Muncii precizează că orele suplimentare trebuie să se încadreze în anumite limite și nu pot fi impuse angajaților.


Preşedintele sindicatului Europol, Cosmin Andreica, explică în sesizarea trimisă președintelui că „timpul de aşteptare de la momentul sesizării şi până la sosirea poliţiştilor chemaţi de la domiciliu este foarte mare, iar eficienţa acţiunilor poliţiştilor este afectată de oboseala acută acumulată de poliţiştii cărora li se întrerupe timpul de refacere a capacităţii de muncă prin chemarea lor de la domiciliu, după ce în prealabil aceştia au prestat muncă 8 ore, 12 ore sau chiar 24 de ore”.

În prezent, programul de lucru al poliţiştilor este reglementat printr-un Ordin al MAI din anul 2008, iar un poliţist lucrează, de regulă, 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, cu un repaus săptămânal de două zile, de obicei sâmbăta şi duminica.

Programul de lucru poate fi organizat în zilele lucrătoare, între orele 08.00-16.00,în schimburi de 8/12 ore sau ture de 24 de ore, chiar şi prin intercalarea acestora, în funcţie de dinamica misiunilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: