Shell stopează investițiile în ferme eoliene offshore și splitează divizia de energie în urma unei retructurări ample a afacerilor. Divizia de producție și furnizare a energiei electrice Shell Energy era anterior văzută ca principalul motor al strategiei de tranziție energetică a companiei.
Schimbările fac parte din restructurarea companiei lansată în 2023, menită să reducă cheltuielile, deoarece CEO-ul Wael Sawan se focusează pe activitățiile cele mai profitabile. În general, acest lucru înseamnă reducerea cheltuielilor pentru producția de energie cu emisii scăzute de carbon și din surse regenerabile și întărirea segmentului reprezentat de explorare și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze naturale precum și producția de biocombustibili.
Turbinele eoliene offshore nu sunt rentabile
„Deși nu vom face noi dezvoltări de centrale eoliene offshore, rămânem interesați de achiziții în condiții comerciale acceptabile și suntem deschiși la cheltuieli de capital, dacă sunt investiții convingătoare”, a transmis un purtător de cuvânt al companiei într-un comunicat.
Șhell precum și alți giganți din energie au prezentat în trecut centralele eoliene offshore ca o piață-cheie în care se poate investi, ca parte a tranziției energetice la nivel mondial, având la bază îndelungata experiență în exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze offshore.
Însă sectorul eolienelor offshore a suferit în ultimii ani lovituri precum explozia costurilor, întreruperile din lanțurile de aprovizionare și creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce a determinat companiile să-și revizuiască planurile de investiții pe măsură ce marjele de profit s-au redus.
Și alte companii din categoria Big Oil renunță la regenerabile
Schimbarea strategiei Shell urmează unor mișcări similare făcute de rivalii săi precum BP și Equinor care au pus frână învestițiilor în regenerabile și afacerilor cu emisii reduse de carbon, deoarece se confruntă cu presiunea din partea investitorilor care cer majorarea randementelor și menținerea plății de dividende la un nivel ridicat.
Schimbarea strategiilor la marile companii energetice reflectă două evoluții majore la nivel global: criza energetică ce a urmat invaziei din Ucraina și dispariția profitabilității a proiectelor de energie regenerabilă.
Shell va mai investi doar în proiectele eoliene offshore aflate deja în derulare, a spus purtătorul de cuvânt. În ultimele luni, Shell a abandonat mai multe proiecte eoliene offshore, inclusiv în Coreea de Sud și Statele Unite.
Schimbarea strategiei a fost anunțată miercuri într-o prezentare internă de către Grer Joiner, șeful Shell Energy, au declarat două surse din cadrul companiei, citate de Reuters.
Splitarea diviziei Shell Energy
Shell Energy care cuprinde utilizarea surselor regenerabile, producția și furnizarea de energie clienților, va fi spartă în două unități distincte de producere și comercializare a energiei electrice, a mai spus purtătorul de cuvânt al companiei pentru Reuters.
Grer Joiner va deveni șeful Shell Power, în timp ce David Wells va conduce Shell Energy, au declarat surse companiei pentru Reuters.
Shell, unul dintre cei mai mari comercianți de energie din lume, se va concentra pe vânzarea de energie către clienți și pe dezvoltarea site-urilor de baterii pntru stocarea energiei.
„În piețele selectate, vedem o valoare din ce în ce mai mare în utilizarea bateriilor și a centralelor electrice flexibile pe bază de gaze naturale pentru echilibrarea sistemelor energetice și pentru a satisface nevoile clienților noștri, deoarece sursele regenerabile joacă un rol din ce în ce mai mare pe piețele de energie”, se arată în comunicat.
Shell investește în GNL
Shell are în prezent o capacitate de producție de 3,4 GW de energie regenerabilă. În 2023 a produs și vândut la nivel global aproximativ 279 TWh de energie electrică, echivalentul a circa 88% din consumul de energie al Mării Britanii.
Ca parte a strategiei, Shell intenționează să-și dezvolte divizia de gaze naturale lichefiate (GNL) și să-și stabilizeze producția de petrol până la sfârșitul deceniului.
În ultimele luni, Shell și-a redus operațiunile în domeniul eolian offshore, solar și hidrogen verde, a vândut din afacerile cu amănuntul de furnizare energie, rafinării și o parte din sondele de petrol și gaze, inclusiv în Nigeria.
În luna martie Shell i-a înfuriat pe activiștii de mediu când a anunțat că renunță la obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 până în 2030 precum și la următoarea țintă din 2035, invocând creșterea puternică a pieței de gaze naturale și a cererii precum și incertitudinea privind realizarea tranziției energetice într-un viitor previzibil.
Cititi si: Marile companii energetice din Europa se întorc la ”familia tradițională”, compusă din petrol și gaze. Proiectele de regenerabile sunt nerentabile
***