Bula „excepționalismului american” a precedat cu mult al doilea mandat al lui Donald Trump, scrie Ruchir Sharma, președinte al Rockefeller International, argumentând că orice alt șoc ar fi determinat investitorii să-și reevalueze expunerile record pe active americane.
Deocamdată, impactul a fost limitat, dar fenomenul va continua să producă efecte.
Chiar și după scăderile din ultima lună, valoarea reală a dolarului rămâne la niveluri rar atinse de la sfârșitul regimului cursurilor de schimb fixe, în anii ’70. Indicele S&P 500 a scăzut cu mai puțin de 10% față de vârful din februarie și se tranzacționează cu 25% peste linia sa ascendentă de tendință din ultimii 150 de ani, precizează Ruchir Sharma.
În ciuda creșterii puternice a acțiunilor europene și chineze din acest an, acțiunile americane sunt evaluate cu o primă de 50% peste piețele internaționale – aproape de cele mai mari diferențe din istorie. Ponderea SUA în principalul indice bursier global rămâne bine peste 60%, deși ponderea sa în PIB-ul global este sub 30%.
„Pe scurt, reechilibrarea întârziată a piețelor globale abia a început și este probabil să continue mult timp. Citind titlurile din presă, ai crede că investitorii pun sub semnul întrebării dominația SUA exclusiv din cauza tarifelor impuse de Trump și a incertitudinii extreme legate de politicile sale. Însă entuziasmul pentru excepționalismul american s-a bazat pe o creștere economică aparent superioară, susținută artificial de cheltuieli guvernamentale masive și de un boom fără precedent al investițiilor în inteligența artificială”, argumentează investitorul.
Economia americană nu a fost niciodată atât de dependentă de guvern
Economia americană nu a fost niciodată atât de dependentă de guvern, iar menținerea unor deficite bugetare de 6% nu este sustenabilă, avertizează el.
În plus, reformele fiscale recente din Germania și lansarea unor modele AI cu costuri reduse în China demonstrează că restul lumii poate concura cu SUA.
Până acum, ieșirea din acțiunile americane a fost condusă de investitori speculativi, precum fondurile speculative (hedge funds). Mulți alții nu au urmat încă acest trend.
Chiar dacă sondajele arată o scădere a încrederii consumatorilor și a micilor afaceri, investitorii de retail americani continuă să cumpere acțiuni americane. Adesea, folosesc instrumente agresive, cum ar fi fondurile tranzacționate la bursă cu efect de levier (leveraged ETFs).
Investitorii străini dețin 30% din piața bursieră a SUA
Investitorii străini, de la fonduri de pensii australiene la companii de asigurări japoneze, continuă să-și mute banii în SUA. În ultimii ani, peste 80% din banii investiți în fonduri de acțiuni la nivel global au mers în SUA. După ce și-au triplat expunerile pe acțiunile americane la 20 de trilioane de dolari în ultimul deceniu, investitorii străini dețin acum 30% din piața bursieră a SUA, un nivel record.
De decenii, SUA a operat cu un deficit mare al investițiilor internaționale, ceea ce înseamnă că americanii dețin mult mai puține active în străinătate decât străinii dețin în SUA.
La începutul acestui deceniu, acest deficit depășea 50% din PIB-ul american, un nivel care, în trecut, a semnalat deprecieri valutare. Astăzi, deficitul este și mai mare, ajungând la 80% din PIB, în timp ce alte economii dezvoltate înregistrează în mare parte excedente.
„În trecut, piețele bursiere globale tindeau să performeze bine atunci când piața americană era puternică și invers. Însă această corelație s-a rupt în ultimii ani, pe măsură ce entuziasmul pentru America a drenat capitalul și dinamismul din alte piețe. Legătura rămâne întreruptă, doar că acum SUA se clatină, iar puține alte națiuni o urmează”, scrie specialistul.
Piețele bursiere europene tocmai au înregistrat cea mai mare lună de intrări de capital străin din ultimul deceniu. Japonia atrage, de asemenea, fluxuri de investiții. Piețele emergente nu mai scad odată cu piața americană.
”Pe măsură ce întrebările despre dominația economică și bursieră a SUA se răspândesc printre investitorii globali, mitul excepționalismului american va continua să se estompeze. Poate fi greu de crezut, dar multe dintre forțele aflate în joc sunt chiar mai mari decât Trump”, conchide Ruchir Sharma.
(Citește și: ”Dobânzile, mai mari decât cheltuielile pentru apărare: Guvernele lumii se confruntă cu cele mai mari costuri ale datoriei din 2007”)
***