miercuri

24 aprilie, 2024

deschiderea unei firme în germania

30 octombrie, 2022

Germania a fost dur criticată de liderii europeni pentru uriașul pachet financiar adoptat în contextul crizei energetice, dimensiunea acestuia fiind imposibil de egalat de statele mai „sărace” din Europa, dar chiar și economiile bogate, a căror bugete sunt însă întinse la maximum, potrivi unei analize Financial Times.

Acest lucru riscă să fragmenteze și mai mult uniunea, în contextul în care companiile germane se vor bucura de o creștere semnificativă a competitivității în raport cu vecinii lor europeni.

Fostul premierul italian Mario Draghi a comentat că pachetul subminează unitatea. „Confruntați cu amenințările comune ale vremurilor noastre, nu ne putem diviza în funcție de spațiul din bugetele noastre naționale”, a spus el.

„Cea mai bogată țară din UE” obține un avantaj competitiv din criză


Ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire și omologul său irlandez, președintele eurogrupului Paschal Donohoe, au exprimat îngrijorări similare, în vreme ce premierul Ungariei, Viktor Orban, a descris pachetul drept „canibalism”.

„Cea mai bogată țară, cea mai puternică țară din UE încearcă să folosească această criză pentru a obține un avantaj competitiv pentru companiile sale, pe piața unică”, a declarat și prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki. „Nu este cinstit.”

Ministrul germane de Finanțe a insistat că „scutul” este proporțional cu dimensiunea și vulnerabilitatea economiei germane. Planul de 200 de miliarde de euro, din care o mare parte va fi finanțat prin împrumuturi, corespunde cu 5,6% din producția economică a țării în 2021.

Un pachet de cel puțin trei ori mai mare, ca % din PIB, față de majoritatea țărilor din zona euro

Deși Lindner a spus că pachetul va acoperi doi ani de cheltuieli, acesta vine pe lângă sprijinul de 100 de miliarde de euro deja alocat de Berlin. Totalul, de 300 de miliarde de euro, reprezintă mai mult decât dublul sprijinului financiar oferit de Italia și Franța la un loc, cele mai mari economii din regiune după Germania. În termeni de PIB, pachetul este de cel puțin trei ori mai mare decât sprijinul oferit de majoritatea celorlalte țări din zona euro.


Nick Andrews, analist la Gavekal Research, a avertizat că, prin scăderea facturilor, pachetul german va duce probabil la o cerere mai puternică, împingând prețurile la gaze pe piețele angro din Europa.

„În timp ce companiile germane vor beneficia de prețuri mai mici la energie, omologii lor din cea mai mare parte a Europei vor plăti mai mult, subminându-le competitivitatea”, a precizat Andrews.

Pachetul ar putea complica, de asemenea, viața decidenților politicii monetare din zona euro.

Având în vedere dimensiunea pachetului aprobat de Berlin, diferența de inflație dintre Germania și restul regiunii ar putea crește semnificativ. O politică monetară universală ar deveni astfel „mai dificil de conceput și mult mai puțin eficientă în execuție, adăugând la forțele de fragmentare care lucrează în zona euro”, crede Andrews.

Nu toate statele UE se împrumută la costurile Germaniei

De la anunțarea pachetului, costurile de finanțare ale Germania (oricum printre cele mai mici din zona euro) au înregistrat la rândul lor scăderi, spre deosebire de cele ale altor state din regiune.

Acest lucru i-a determinat pe mulți analiști să puncteze faptul că Germania își permite pachetul financiar datorită dimensiunii și puterii sale economice. Spre deosebire de alte națiuni, Germania se poate împrumuta ieftin, punctează și Grid.

Această „cursă a subvențiilor” – o competiție între țările europene pentru a menține costurile energetice scăzute pentru cetățenii și companiile lor – ar putea avea un efect catastrofal asupra economiilor europene mai slabe, avertizează analiștii.

În comparație cu Germania, Italia, de exemplu, „este mult mai sub presiune în ceea ce privește cheltuielile bugetare”, a declarat Andrews.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: