Scott Bessent, ministrul de finanțe al SUA însărcinat de președintele Trump cu îndatorirea de a conduce negocierile comerciale ale administrației, a afirmat marți că Washingtonul nu urmărește o decuplare totală de China, ci o decuplare în zona industriilor strategice unde SUA trebuie să fie autosuficiente. Bessent a punctat că „Statele Unite își vor readuce aceste industrii acasă”.

„Așa cum ar zice Ray Dalio, există o posibilitate să facem o mare și frumoasă re-echilibrare (cu China). Președintele Trump dorește să reechilibreze economia americană, readucând-o către o economie bazată pe producție, cu accent pe producția de înaltă precizie (și grad ridicat de sofisticare). Cred că toată lumea este de acord — inclusiv conducerea chineză — că și China are nevoie să se reorienteze către o economie bazată mai mult pe consum și pe consumator. (…) Nu ne dorim o decuplare generalizată între cele două mari economii ale lumii. Ceea ce ne dorim este ca SUA să se decupleze în industriile strategice, iar pandemia de COVID a arătat clar că devenisem periculos de dependenți. Fie că vorbim de medicamente, semiconductori sau alte domenii strategice, Statele Unite își vor readuce aceste industrii acasă”, a declarat marți Scott Bessent, în cadrul Forumului SUA-Arabia Saudită, organizat cu ocazia turneului președintelui Trump în Orientul Mijlociu.
(Citește și: ”Soluțiile celebrului investitor Ray Dalio pentru ruptura dintre Washington și Beijing”)
SUA și China au pus pe pauză războiul comercial
Bessent a mai afirmat că unul din obiectivele administrației este „deschiderea Chinei” pentru afacerile americane, context în care, în următoarele săptămâni, vor începe discuțiile pentru un acord comercial mai cuprinzător între cele două mari superputeri.
„Unul din obiectivele noastre este să deschidem China pentru companiile americane într-o manieră corectă. Vrem ca firmele americane să vândă în China și parte din acest proces este reducerea barierelor non-tarifare și pe asta ne vom concentra. (…) Acum avem acest mecanism așa-numit Mecanismul Geneva – așa îi spunem eu și vice-premierul chinez (He Lifeng) – pentru a preveni orice neînțelegeri. Mă aștept să ne întâlnim din nou în următoarele săptămâni pentru a începe discuțiile pe un acord comercial mai larg”, a explicat Bessent.
Bessent a anunțat luni că Statele Unite vor reduce temporar taxele vamale la importul de produse chinezești de la 145% la 30%, pentru o perioadă de 90 de zile. China, la rândul ei, va reduce tarifele vamale la produsele americane de la 125% la 10%, pentru aceeași perioadă.
Riscă Europa să rămână pe afară?
Acesta a anunțat că a avut discuții „foarte productive” cu țările asiatice.
„Cred că toată lumea este de acord că am avut discuții foarte productive cu Japonia. Coreea de Sud trece printr-o schimbare de guvern, dar înainte de intrarea în ciclul electoral, sud-coreenii au venit cu propuneri foarte bune. Indonezia, un partener comercial important, a fost foarte deschisă. Insula Taiwan a prezentat o propunere foarte solidă. Așadar, sunt optimist că în materie de comerț am putea asista la o liberalizare și mai mare a schimburilor comerciale la nivel global”, a spus Bessent.
De notat că, luni, după ședința Eurogrup, comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, a afirmat că Comisia Europeană rămâne angajată complet în a găsi o soluție negociată cu SUA la războiul comercial declanșat de administrația Trump.
„Negocierile dintre UE și SUA continuă, și încercăm să folosim această perioadă de 90 de zile (…) pentru negocieri și cu obiectivul de a ajunge la o soluție negociată, care e prima noastră preferință. În sens larg, știm că SUA e angajată în multe negocieri după aplicarea unor tarife vaste”, a spus Dombrovskis.
El a adăugat: „În același timp, avansăm munca pe contramăsuri, în cazul în care va fi nevoie de ele”.
A doua parte a agendei economice a SUA intră în linie dreaptă: Reforma fiscală și dereglementarea
Potrivit oficialului administrației SUA, Congresul va adopta în vara aceasta o lege pe reforma fiscală a SUA, parte integrală din agenda economică a SUA, alături de tarife și dereglementare”.
„A doua parte a agendei — care avansează mai bine decât mă așteptam — și care, ca nou-venit în Washington, mi-a generat cea mai mare anxietate, este reforma fiscal. (…) Acum cred că o vom adopta în vara aceasta și că vom face permanentă legea din 2017 (care include o serie de scutiri de taxe care expiră la final de an). Vom adăuga mai multe elemente favorabile capitalului: vom aduce 100% scutire dacă construiești o fabrică în SUA. Echipamentul va putea fi scutit de taxe în primul an. Credem că acesta va fi un factor foarte puternic pentru economie și pentru creșterea locurilor de muncă. Deci vom avea certitudine pe partea fiscală. Iar pe de altă parte vom grăbi procesul de autorizare pentru investiții”, a mai afirmat Bessent.
(Citește și: ”Acord comercial între SUA – China: Își reduc tarifele pentru 90 de zile – Detensionare majoră a războiului comercial / Explozie pe Wall Street”)
***