sâmbătă

20 aprilie, 2024

19 martie, 2018

Acțiunile Facebook s-au prăbușit luni, la deschiderea Bursei de pe Wall Street, cu 4,4 puncte procentuale, până la 177,01 dolari, comparativ cu 185,09 dolari, vineri, la închidere, scrie Techcrunch.com. Ele au continuat ulterior să scadă, pierderile din capitalizarea de piață depășind 20 de miliarde de dolari.

Este efectul dezvăluirilor publicațiilor The Guardian şi The New York Times, potrivit cărora firma Cambridge Analytica a accesat date a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook în timpul campaniei prezidenţiale americane.

Datele au fost accesate fără acordul Facebook și pentru a fi folosite în direcționarea mesajelor politice pe rețeaua de socializare.


„Am exploatat Facebook-ul pentru a recolta milioane de profile ale oamenilor, pentru a ne ajuta de ceea ce ştim despre ei ”, a spus Christopher Wylie, fost angajat al Cambridge Analytica, cel care a făcut dezvăluirile publicate de NYT și The Guardian.

Cambridge Analytica a colaborat cu un profesor de psihologie al Universităţii din Cambridge, Aleksandr Kogan, şi cu firma acestuia, Global Science Research (GSR), care a dezvoltat o aplicaţie „thisisyourdigitallife”-„aceasta este viaţa ta digitală”.

După ce a aflat de aplicația GSR, Facebook le-a cerut celor două companii să şteargă datele colectate despre utilizatorii reţelei, însă The New York Times scrie că firma Cambridge Analytica încă deţine majoritatea datelor.

Acum, Facebook se află sub presiuni uriaşe din partea parlamentarilor din SUA şi din Marea Britanie, din cauza modului în care gestionează datele utilizatorilor şi a vulnerabilităților care permit manipularea acestor date pentru publicitate politică.


Conform The Guardian, Aleksander Kogan, cadru academic la Cambridge și cel care a ochestrat colectarea datelor utilizatorilor Facebook, a fost profesor asociat la Universitatea St. Petersburg și chiar a obținut de la guvernul rus un grant pentru cercetare în domeniul social media.

Mai mult, firma Cambridge Analytica ar fi prezentat unor persoane din conducerea Lukoil funcționarea algoritmului, în 2014. Compania britanică neagă însă că ar fi colaborat cu vreo entitate din Rusia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: