Şeful armatei germane, generalul Carsten Breuer (foto), consideră că Rusia ar fi capabilă să atace teritoriul NATO până în 2029, motiv pentru care solicită „extinderea semnificativă” a forțelor armate din țara sa.
Într-un interviu oferit în exclusivitate DW, Carsten Breuer avertizează că societatea trebuie să fie pregătită militar și mental pentru un eventual atac, amenințarea principală venind din partea Rusiei. Breuer spune că Germania „trebuie să fie pregătită pentru a preveni un eventual război”.
Comentariile sunt făcute la câteva săptămâni după ce Bundestagul, camera inferioară a Parlamentului de la Berlin, a eliminat restricțiile de împrumut pentru a permite creșterea nelimitată a cheltuielilor pentru apărare. Acest demers a survenit inclusiv pe fondul îngrijorărilor privind slăbirea protecției americane în Europa.
În interviul realizat de Nina Haase, expertă pentru politică germană şi internaţională la Deutsche Welle, generalul Carsten Breuer amintește că Rusia produce 1.500 de tancuri de luptă pe an, precum și patru milioane de muniții.
2029, „termenul-limită până la care trebuie să fim complet pregătiți pentru luptă”
Moscova, a subliniat experimentatul militar german, înființează structuri militare ce ar putea fi îndreptate spre Vest, iar în aceste condiții, Germania trebuie să își pună rapid la punct propria armată pe care a neglijat-o decenii la rând, a explicat el.
Întrebat despre nevoile de personal ale Bundeswehr, Breuer a precizat că armata federală „ar trebui să ajungă la 460.000 de femei și bărbați, atât rezerviști, cât și femei și bărbați în serviciu activ”.
Acest potențial de creștere, spune Breuer, trebuie asigurat „printr-o anumită formă de serviciu militar, obligatoriu sau voluntar, dar aceasta este o decizie politică”.
Obiectivul este clar, în opinia generalului: „Anul 2029 este termenul-limită până la care trebuie să fim complet pregătiți pentru luptă.”
Nu este pentru prima oară când Breuer avertizează că Rusia ar putea fi în măsură să lanseze un atac asupra teritoriului NATO, posibil asupra unei țări din Europa de Est, înainte de 2029.
Deși este mai puțin obișnuit ca reprezentanții de vârf ai armatei să se adreseze publicului, șeful forțelor armate germane susține că societatea în ansamblu ar trebui „să fie conștientă și de un astfel de scenariu nefast”.
(Citește și: Mark Rutte, la Varșovia: „Reacția noastră va fi devastatoare” dacă Rusia va ataca Polonia sau o altă țară NATO)
****