fbpx

8 martie, 2025

Rusia a lansat vineri seara un atac cu drone asupra regiunii Odesa, provocând avarii și distrugeri în special infrastructurii energetice, precum și un atac major cu rachete balistice asupra unui oraș aflat la circa 20 de km distanță de linia frontului din Donețk, care a ucis cel puțin 11 persoane și a rănit alte 30, relatează Ukainskaia Pravda, citată de News.ro.

„Inamicul a lansat din nou un atac major cu drone asupra infrastructurii civile și energetice din Odesa. Există pagube şi distrugeri. O clădire industrială şi o benzinărie au luat foc ca urmare a căderilor de resturi. Toate serviciile relevante lucrează pentru a elimina consecințele atacului inamic. Informațiile privind victimele sunt în curs de clarificare”, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii, Oleh Kiper.

Acesta a fost al şaselea atac al rușilor la Odesa în ultimele două săptămâni şi jumătate.


Totodată, cel puţin 11 persoane au fost ucise şi 30 rănite, inclusiv cinci copii, în atacuri cu rachete balistice Iskander şi 145 de drone asupra oraşului Dobropillia din estul Ucrainei în timpul nopţii, a anunţat sâmbătă ministerul ucrainean de Interne. Alţi trei civili au fost ucişi într-un atac cu dronă asupra regiunii Harkov din nord-est, a adăugat ministerul ucrainean.

Dobropillia, unde locuiau aproximativ 28.000 de persoane înainte de război, se află în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, la 22 de kilometri de linia frontului, la nord de centrul-cheie Pokrovsk, pe care trupele ruse îl atacă de săptămâni întregi.

Forţele ruse au recucerit trei sate în vestul regiunii Kursk ocupate de trupele ucrainene, anunţă Ministerul rus al Apărării

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că trupele sale au recucerit satele Viktorovka, Nikolaevka şi Staraia Sorocina din vestul regiunii ruse Kursk, care erau ocupate de forţele ucrainene, informează Reuters, care precizează că nu poate confirma în mod independent informaţia.

Hărţi din surse deschise care urmăresc evoluția în timp real a războiului au arătat săptămâna aceasta că poziţiile Ucrainei s-au deteriorat brusc în Kursk, unde trupele sale sunt aproape înconjurate de forţele ruse.

Armata rusă luptă pentru a expulza trupele ucrainene din Kursk din august anul trecut, când forţele Kievului au organizat o incursiune semnificativă peste graniţă şi au cucerit o fâşie din teritoriul rus.


Two Majors, un blogger de război pro-rus, a scris sâmbătă pe Telegram că trupele ruse au început un asalt asupra Sudja, un oraş important aflat la aproximativ 10 km de graniţă, iar situaţia trupelor ucrainene din Kursk era „aproape critică”.

Trump amenință Rusia cu sancțiuni

Intensificarea atacurilor din partea Rusiei în ultimele zile a produs o amenințare cu sancțiuni din partea președintelui american Donald Trump, care a anunțat vineri că ia „serios în considerare” impunerea de noi sancțiuni și taxe vamale asupra Rusiei, inclusiv sancțiuni bancare, până când se va ajunge la o încetare a focului în Ucraina.

„Pentru că Rusia lovește puternic Ucraina în acest moment, iau serios în considerare sancțiuni, inclusiv sancțiuni bancare și tarife pe scară largă asupra Rusiei, până când se va ajunge la un acord de încetare a focului și la o soluție finală privind pacea”, a scris Donald Trump pe rețeaua sa socială, Truth Social.

„Rusia și Ucraina, așezați-vă la masa negocierilor acum, înainte să fie prea târziu”, a adăugat președintele Trump.

Publicația americană Axios scria vineri, citând un oficial al Casei Albe, că președintele american este „tot mai furios” că Rusia intensifică atacurile asupra Ucrainei în același timp în care el insistă pe discuții între Moscova și Kiev pentru încetarea focului.


Potrivit AFP, administrația americană pare să mizeze pe o strategie de presiune maximă asupra Kievului şi Moscovei, pentru a forţa încheierea unei înţelegeri.

Președintele american le-a declarat reporterilor vineri, într-o conferință în Biroul Oval, că încă este de părere că Vladimir Putin vrea să ajungă la un acord de pace. Donald Trump a spus că discuțiile cu partea rusă par să fie mai facile decât cele cu partea ucraineană, care pune accent puternic pe garanții de securitate.

Donald Trump a avertizat totuși Rusia, afirmând că nu poate să continue să escaladeze conflictul și loviturile asupra Ucrainei.

Volodimir Zelenski merge luni în Arabia Saudită. Săptămâna viitoare sunt programate discuții de pace cu SUA la Riad

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și echipa sa de negocieri urmează să se întâlnească luni, în Arabia Saudită, cu prințul moștenitor saudit Mohammed Bin Salman, înainte de discuții cu o delegație americană, întâlnire care ar urma să aibă loc în a doua parte a săptămânii, potrivit Reuters.

La rândul său, emisarul special pentru Ucraina al președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, a declarat că se află în discuții cu Kievul pentru un cadru de acord de pace care să pună capăt războiului de trei ani cu Rusia și că o întâlnire cu ucrainenii este planificată săptămâna viitoare în Arabia Saudită.


Totodată, secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, a avut vineri o convorbire telefonică cu ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, despre „încetarea războiului dintre Rusia şi Ucraina”, conform unui anunț al Departamentului de Stat.

„Secretarul a subliniat hotărârea preşedintelui Trump de a obţine, prin negocieri, o pace justă şi durabilă şi a subliniat că Statele Unite vor continua să lucreze cu Franţa în acest scop”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Vineri, Zelenski a insistat asupra propunerii sale de declarare a unui armistiţiu parţial cu Rusia, în care ambele tabere să se angajeze că nu vor mai ataca ariergarda inamică, după ce Rusia a lansat un nou atac masiv cu rachete şi drone împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei, iar armatei ucrainene i-a fost limitată capacitatea de a folosi arme cu rază lungă de acţiune în urma suspendării ajutorului militar american, inclusiv transferul de informaţii ce permiteau coordonarea atacurilor contra ţintelor ruseşti.

(Citește și: ”Volodimir Zelenski a cerut liderilor europeni sprijin pentru a convinge Rusia să accepte un armistițiu parțial”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: